- De här affärerna måste komma ut i ljuset, säger regionchefen Frida Boklund.
Alla som arbetar med inköp vet att gränsen för direktupphandling går vid 284 000 kronor, enligt Frida Boklund. Därför ställer hon sig mycket undrande till att flera av Linköpings kommunala bolag tillsammans har köpt varor och tjänster för över 20 miljoner kronor utan den upphandling som lagen kräver (se faktaruta).
- Det ränner iväg och det är inte okej, jag förvånas över deras låt-gå-mentalitet. De tycker säkert att det är besvärligt och vill göra affärer snabbt, men nu är det skattepengar det gäller och då måste de anstränga sig för att göra rätt även om det är jobbigt, säger Frida Boklund.
"Är oroväckande"Att de kommunala bolagen sluter samarbetsavtal utan annonsering är minst sagt oroväckande, menar regionchefen. Argument som att ingen annan skulle kunna utföra tjänsterna biter inte på Frida Boklund.
- Tänk om det finns flera företag som klarar av det här, det tror jag faktiskt att det gör. Det vet man inte förrän man har frågat, säger hon.
I så fall finns möjligheten att kostnaderna kunde ha blivit lägre. Ytterligare en av Frida Boklunds synpunkter är att det femåriga samarbetsavtalet mellan moderbolaget Linköpings stadshus AB och Ispalatset är väldigt långt. Tre år brukar vara max. Det gör att kommunen fastnar i ett samarbete som inte gynnar konkurrensen.
Fel sättAtt det kommunala bolaget Stångåstaden vill hjälpa utsatta människor har Frida Boklund absolut ingenting emot, men sättet de gör det på tycker hon är fel. Hon reagerar på att Stångåstaden kallar Stadsmissionens jobb för "skapade tjänster".
- Plattsättning och målning är visst riktiga tjänster. De kan inte ta affärer från privata näringsidkare på det här viset, säger Frida Boklund.
TillväxtmotorOm en kommun är duktig på att handla upp tjänster kan det bli en tillväxtmotor för det lokala näringslivet, menar regionchefen. Det här är dock inte första gången som Linköpings kommunala bolag stör konkurrensen, påpekar hon. Frida Boklund nämner Tekniska verkens snart sålda dotterbolag Stadspartner som exempel.
Nu vill Företagarna i Östergötland att Linköpings kommun tar ett rejält grepp om den offentliga upphandlingen och den kommunala konkurrensen.
- De har satt det här i system och har inte riktigt strukturen för att genomföra upphandlingar. Jag vill veta vad de tänker göra åt det, säger Frida Boklund.