Advokaten om Touhidas fall: "Ovanligt"

Touhida Akter har haft otur som hamnat i den här situationen. Det menar hennes advokat Martin Bengtsson som har hopp om att Touhida ska kunna stanna.

Linköping 25 september 2021 06:00

I migrationsdomstolen där Touhida Akters asylprocess skulle avgöras ville juristdomaren bevilja henne flyktingstatus. Men de tre nämndemännen dömde annorlunda och beslutet blev istället utvisning.

– Det är väldigt ovanligt. Det är ren och skär otur, säger Martin Bengtsson som är Touhidas Akters advokat.

 

Domen är överklagad på nytt till migrationsdomstolen och nu inväntar han och Touhida beslut. Men när det beslutet kommer vet ingen, och med en stundande utvisning börjar det bli bråttom.

– Hon kan utvisas även fast beslutet inte har kommit. Säg att de får beslutet några veckor efter att de utvisats, då är det kanske inte så mycket värt.

Men då kan hon åka tillbaka till Sverige? 

– Det kan de göra i praktiken. Men jag tycker att det vore bra om de får vänta i Sverige tills domstolens beslut kommer.

Hur ser hennes chanser ut?

– Jag är förhoppningsfull, men jag är också realist. Har man fått ett nej är det lätt hänt att man får ett till nej. Men om jag redan på förhand känt att det inte fanns någon vits med att överklaga så hade jag sagt det till Touhida.

 

Om överklagan nekas och utvisningen verkställs förbjuds Touhida att resa tillbaka till Sverige och Schengenområdet i två år.

Kan hon börja om efter två år i Bangladesh?

– Efter det finns det inga formella hinder för henne att ta sig tillbaka till Sverige. Men Touhida tänker att förhållandena i Bangladesh gör att hon inte kommer att kunna ta sig tillbaka, säger Martin Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa