Advokaten: Rätten kan vara påverkad av trycket utifrån

Den 20-årige mannen som nu döms till åtta års fängelse för mordförsök tänker överklaga för att frias helt, säger hans försvarsadvokat.

Advokat Lars Hurtig företräder den nu dömde 19-åringen. Tingsrätten kan ha känt ett tryck att döma någon, efter den senaste tidens grova våld och skottlossningar, menar Hurtig som anser att bevisen mot hans klient inte håller.

Advokat Lars Hurtig företräder den nu dömde 19-åringen. Tingsrätten kan ha känt ett tryck att döma någon, efter den senaste tidens grova våld och skottlossningar, menar Hurtig som anser att bevisen mot hans klient inte håller.

Foto: Albin Wiman

Linköping2022-03-04 17:15

Tingsrätten kan ha känt ett tryck utifrån att döma någon, som ett svar på den senaste tidens skottlossningar och grova våld, menar advokaten som företräder den medåtalade och dömde 19-åringen.

Advokat Marielle Nygren Eriksson företräder den 20-årige mannen som nu dömts till längst fängelsestraff, åtta år, i målet om mordförsök i Ryd i september, då en ung man sköts i ansiktet men mirakulöst överlevde. Han döms också för framkallande av fara för annan, mot den 20-åring som hotades av skott men inte träffades.

Enligt Linköpings tingsrätt har 20-åringen arrangerat situationen där han kallade en 20-årig och en 19-årig man från Skäggetorp till Ryd. Det är enligt tingsrätten bevisat att den åtalade 19-åringen, som han är vän med, sedan dök upp på platsen och sköt.

Bevisen för detta håller inte, enligt advokat Marielle Eriksson Nygren:

– Det måste finnas konkreta bevis för att man ska komma fram till en fällande dom, och jag menar att det inte finns i det här fallet.

Rätten var inte enig i sitt beslut; en av rättens medlemmar menade att 20-åringen ska frias.

– Det är vår ståndpunkt också. Självklart ska domen överklagas, säger Marielle Eriksson Nygren.

undefined
Advokat Marielle Eriksson Nygren, under en paus i den omfattande rättegången. Bevisen mot hennes klient håller inte, anser hon.

Advokat Lars Hurtig företräder 19-åringen som också döms för försök till mord och framkallande av fara för annan, till sex års fängelse.

På fredagen hade Hurtig inte hunnit överlägga med sin klient men trodde att 19-åringen kommer att överklaga.

Lars Hurtig anser inte att bevisningen håller för den fällande domen mot hans klient.

– Rätten väljer att tro på det som målsägande säger, och sen är målet klart. Det finns många omständigheter som talar emot de uppgifter som målsägande lämnar. Jag har svårt att tro att en målsägarberättelse skulle bli så helt avgörande för bedömningen i något annat mål, säger Lars Hurtig.

Varför blir det så i det här målet, menar du?

– Det är ingen hemlighet att det varit mycket skottlossning, inte minst i Linköping. Polis och åklagare har inte haft enormt stora framgångar i att komma till rätta med den brottsligheten. Det finns ett rätt stort tryck medialt, och från allmänheten, när man väl får till ett åtal, att det också ska leda till någonting, säger Lars Hurtig.

Han säger att han inte kan slå fast att Linköpings tingsrätt medvetet har dömt fel.

– De har säkert dömt så som de tycker är rätt. Men man kan ju bli påverkad av saker omedvetet, säger Lars Hurtig.

Tystnadskultur

Under rättegången har de två brottsoffren och även den åtalade 20-åringen, som döms till åtta års fängelse, tagit upp den tystnadskultur som råder i stadsdelarna Ryd och Skäggetorp. Den som är inblandad eller berörd av kriminalitet berättar inte för polis om det, har de beskrivit; man löser saken själv. Den skottskadade 20-åringen har beskrivit att han valt att peka ut den nu dömde 19-åringen, trots den risk det innebär för honom själv, för att han vill lämna det kriminella livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!