-- Jag är oerhört besviken och kommer aldrig mer att skriva något bara för att vara vänligt, säger Anders Angelstig på Advokatfirman Carler i Linköping.
Han arbetade åt Konsumentkooperationens Pensionsstiftelse i många år och blev bland annat anlitad i en tvist med ett konkursdrabbat aktiebolag i Stockholm.
Anders Angelstig företrädde stiftelsen i tingsrätt och hovrätt. Men efter hovrättens dom bytte stiftelsen ombud och anlitade en annan advokat i Högsta domstolen.
Den 26 november 2004 kontaktade Linköpingsadvokaten sin före detta klient och meddelade att han hade ansökt om resning i Högsta domstolen.
Stiftelsen såg ytterst allvarligt på att någon utan uppdrag utgav sig för att företräda den och anmälde händelsen till Advokatsamfundet.
Av utredningen som följde anmälan framgår att Anders Angelstig hade osedvanligt mycket att göra under hösten 2004.
Det är förklaringen, enligt honom, till att han först på kvällen den 8 november 2004 uppmärksammade att tidsfristen för att ansöka om resning löpte ut samma kväll.
För att inte stiftelsen skulle drabbas av rättsförlust faxade han in en ansökan om resning strax efter klockan 23.
Anders Angelstig har också uppgett att han inte hade tänkt att ta betalt för arbetet med resningsansökan, utan det "var helt och hållet en väntjänst till en gammal klient".
I utredningens handlingar kan man också läsa att Anders Angelstig "inte hade väntat sig att få en anmälan till Advokatsamfundet som avtackning efter 15 års biträde i olika frågor".
Med anledning av utgången i den aktuella processen, beslöt stiftelsen att byta ombud samt riktade krav på skadestånd mot Linköpingsadvokaten.
Normalt borde Anders Angelstig ha hänskjutit skadeståndskravet till sitt försäkringsbolag, men han gjorde det först flera månader senare.
Advokatsamfundets disciplinnämnd skriver i sin bedömning att:
"Anders Angelstig har utan giltigt skäl dröjt med att till sin försäkringsgivare anmäla stiftelsens skadestånsanspråk mot honom. Härigenom har han åsidosatt sina plikter som advokat."
Linköpingsadvokatens åtgärd att utan uppdrag från stiftelsen ansöka om resning hos Högsta domstolen "innebär ett allvarligt brott mot god advokatsed", enligt disciplinnämnden och Anders Angelstid tilldelas därför en varning.
-- Jag har aldrig över huvud taget tänkt tanken att någon skulle anmäla mig till advokatsamfundet. Det var förvånande och det här känns oförtjänt, säger Anders Angelstig till Corren.