Transportstyrelsen föreslår bland annat vinterdäck och krav på att använda bilbälte i A-traktorerna. Det ska också bli olagligt att sitta fler personer än vad det finns platser.
– Det är bra förslag. Självklara saker. För oss som jobbar med det här är det bra att reglerna blir tydligare, kommenterar Joakim Stenman.
Transportstyrelsen vill också ställa tekniska krav som gör det svårare att manipulera A-traktorerna. Fordonen, som får köras av 15-åringar med mopedkörkort, får inte gå fortare än 30 kilometer i timmen. Men många är manipulerade så att de kan gå betydligt fortare.
Förr begränsades farten i A-traktorer mekaniskt med hjälp av dubbla växellådor. De kan manipuleras med en så kallad ryckspärr.
– Då kan de köras i 70–80. Det är för fort det också. Men nyare A-traktorer har en elektronisk spärr, kopplas den bort har man en vanlig bil som kan gå i 250. Ett skräckexempel är när en polisman här i Linköping följde efter en A-traktor och fick avbryta när riskerna blev för stora. Då gick det i runt 180, berättar Stenman.
Joakim Stenman befarar att det blir svårt att komma åt manipulationerna med nya regler.
– Det är det allra viktigaste att lyckas med, det är farten som dödar. Men det kommer hela tiden nya sätt att manipulera och de blir mer och mer avancerade. Det är svårt att täppa till alla luckor och jag har inget bra svar på hur man ska lösa det. Det är dessutom svårt att bevisa manipulationen i domstol – det krävs en riktigt bra teknisk undersökning och vi får lägga jättestora resurser på det, säger han.
Hur stor andel av A-traktorerna går för fort?
– Svårt att säga. Vi tar jättemånga som är manipulerade. Men vi riktar ju in oss på dem som vi misstänker – vi får in massor av tips från allmänheten som blivit omkörda av A-traktorer. De fordon som ser bra ut och kör i rätt hastighet kontrollerar vi ju inte i samma omfattning.
Tycker du att A-traktorer ska förbjudas helt?
– Jag förstår föräldrar som bor på landet och säger att det här är ett jättebra transportmedel för de unga, som behöver ta sig till skolan. Och det finns många A-traktorer som inte är manipulerade, många ungdomar som sköter sig. Men systemet måste funka. Vi kan inte ha ungdomar som åker runt i 100–150 och som det ser ut nu har det spårat ur fullständigt, säger Joakim Stenman.