95 grundskolebarn anmäldes saknade efter skolstart

Efter att skolorna startade i augusti började anmälningar om saknade barn strömma in till socialtjänsten. Totalt har 95 orosanmälningar utretts. I vissa fall har skolpersonal åkt hem till familjer för att undersöka var barnen finns.

Alla elever kom inte till skolan. Efter skolstarten i augusti har 95 saknade skolelever anmälts till socialtjänsten, som undersökt vart eleverna har tagit vägen.

Alla elever kom inte till skolan. Efter skolstarten i augusti har 95 saknade skolelever anmälts till socialtjänsten, som undersökt vart eleverna har tagit vägen.

Foto: Jessica Gow/TT

Linköping2022-11-03 05:00

– I en rätt stor andel av fallen har man då fått information från föräldern om var barnet befinner sig, säger Ulla Salmela Trosell, chef för avdelningen för barn och unga inom socialtjänsten i Linköping.

När barn försvinner från skolan eller saknas vid skolstart kan man befara att det rör sig om tvångsresor där barnen hålls kvar för att”uppfostras”, giftas bort eller utsättas för könsstympning eller andra övergrepp.

Socialtjänsten i Linköping fick i år in hela 95 orosanmälningar om barn som inte kommit till sina klasser i grundskolan i samband med skolstart. Anmälningarna har undersökts och inte i något fall tycks barnets frånvaro handla om hedersproblematik med tvångsresor, enligt Ulla Salmela Trosell.

– Vi har inte sett att det handlar om det, säger hon.

undefined
Alla elever kom inte till skolan. Efter skolstarten i augusti har 95 saknade skolelever anmälts till socialtjänsten, som undersökt vart eleverna har tagit vägen.

Skolor som saknar barn ska anmäla situationen till socialtjänsten – men innan dess ska skolpersonalen göra vad den kan för att ta reda på varför barnet inte dyker upp.

– Det är viktigt att skolan gör sin del i ärendet först, och att vi får så mycket information som möjligt om en anmälan görs, säger Ulla Salmela Trosell.

Några anmälningar om saknade elever kom i år in till socialtjänsten redan under terminens första dagar.

När de 95 orosanmälningarna utretts har skolorna sökt kontakt med barnens föräldrar i 76 procent av fallen. I totalt åtta fall har socialtjänsten bedömt att vårdnadshavarna sviktar i omsorg och behöver stöd.

undefined
Skolkamrater som försvinner oroar även de barn som går kvar. Vad har hänt? Inget av de anmälda ärendena var enligt socialtjänstens undersökningar kopplat till hedersförtryck.

Drygt 20 fall av saknade barn visade sig handla om sexåringar som borde ha infunnit sig i förskoleklass. Här tycks vårdnadshavare inte förstått att sexåringar är skolpliktiga. Så kan det bli om föräldrar till exempel är arbetslösa, barnet inte är inskrivet i förskolan, och föräldrar inte uppfattar att förskoleklass är obligatorisk, beskriver Ulla Salmela Trosell.

– Här verkar det handla om missförstånd och kommunen behöver bli bättre på information, säger hon.

I vissa andra fall uppgav föräldrar att de glömt ansöka om ledigt och befann sig utomlands vid skolstart, men kom sedan tillbaka. I andra fall visade det sig att familjer flyttat, till annan stad eller utomlands, men inte anmält flytten till kommunen.

Barn som bor i Sverige har skolplikt och rätt till utbildning. Detta upphör när en familj väljer att flytta till ett annat land.

Föräldrar får böter

Barn som bor i Sverige har skolplikt och rätt till utbildning, och föräldrar är skyldiga att se till att barnen kommer till skolan. Skolpikten gäller sexåringar i förskoleklass och under hela grundskoletiden. Om ett barn uteblir från undervisningen kan kommunen besluta om ett föreläggande som ska tvinga föräldrarna att ta barnet till skolan. Sker det inte, kan föräldrarna dömas till vite (böter). Om en familj väljer att flytta utomlands för en längre tid så upphör skolplikten för barnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!