Gharnik vägrar ovaccinerad personal – blir utan hjälp

Gharnik Zadoorian, 91, är beroende av hemtjänst – men vissa i personalen som skickas till hans hem varje vecka är ovaccinerade mot covid-19. Själv kan han inte vaccinera sig och nu undrar han: Kommer han att dö av corona?

Vad ska jag göra? frågar sig Gharnik Zadoorian. När han förstod att han riskerar att möta ovaccinerad hemtjänstpersonal har han känt sig tvungen att tacka nej till hjälp som han behöver.

Vad ska jag göra? frågar sig Gharnik Zadoorian. När han förstod att han riskerar att möta ovaccinerad hemtjänstpersonal har han känt sig tvungen att tacka nej till hjälp som han behöver.

Foto: Jenny Eriksen

Linköping2021-10-10 18:00

– Jag är rädd. Jag frågar personalen om de är vaccinerade. En del svarar nej. Då måste jag säga ”gå härifrån!” och då får jag inte den hjälp som jag behöver, säger Gharnik Zadoorian.

I den lilla lägenheten i Linköping, där vardagsrum och sovrum är trivsamt inredda, sitter Gharnik i soffan och berättar om rädslan för att smittas av corona.

– Jag har sagt till att jag inte vill ha hit ovaccinerade. Men de kommer ändå, säger Gharnik.

Själv kan han inte vaccinera sig, han berättar att läkare har avrått honom. Han har svagt immunförsvar, är opererad för hjärtat och har problem med njurarna.

Gharnik sköter en del sysslor själv men behöver hjälp med bland annat matlagning, inköp och en del hygienskötsel. Tidigare var han beviljad 140 timmar hemtjänst per månad. Numera är villkoren hårdare och han har fått sin hjälp neddragen till 60 timmar. Det har lett till att han tappat kraftigt i vikt på kort tid för att han inte får samma hjälp med matlagning som tidigare, beskriver Gharnik. "Oacceptabelt", tycker han själv om det. När Gharnik nu ser sig tvingad att avvisa ovaccinerad personal, går han miste om ytterligare tid.

– Det är jag som skickar bort personal, ja. Men är de inte vaccinerade så känner jag att jag måste be dem gå, säger Gharnik.

Han är kritisk till att så många olika personer dyker upp i hans hem, han har räknat till 30-40 olika anställda som cirkulerar. Han är också kritisk till att han måste betala vårdbolaget Attendo för timmar som inte blir utförda för att han inte vågar släppa in personalen.

– Den tiden som jag förlorar, den har bolaget redan fått betalt för av kommunen, säger Gharnik.

Nu har alla corona-restriktioner i Sverige hävts – men det gäller inte ovaccinerade. Folkhälsomyndigheten uppmanar ovaccinerade vuxna att hålla avstånd till andra människor vid varje tillfälle som det är möjligt. ”Det är särskilt viktigt i kontakten med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre” skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Den grupp människor i Sverige där flest har dött med covid-19 är de som bott på äldreboenden. Näst flest har tillhört gruppen med hemtjänst. Den statligt tillsatta Corona-kommissionen, som granskat äldreomsorgens hantering av pandemin, kom med sin delrapport 2020 och kritiken blev förödande.

Kommuner och privata bolag använder sig i för stor utsträckning av timanställda – en brist som måste åtgärdas, enligt Corona-kommissionen. ”Timanställda som med kort varsel kan kallas in vid behov är visserligen svåra att undvara i en så personalintensiv verksamhet som vård och omsorg, men deras andel av personalstyrkan måste kraftigt minskas” skriver granskarna. Rapporten visar också att kontaktytorna är många. En anställd i hemtjänsten möter i genomsnitt 12 vårdtagare per dag. Anställda som bär på smitta riskerar att dra med sig den till gamla och sköra personer.

Gharnik Zadoorian rör sig försiktigt för att inte ramla när han serverar kaffe och bakverket baklavan på glasbordet i sitt vardagsrum. Han berättar om sitt ursprung i Iran. Gharnik kom till Sverige 1984. Hans yrke var skulptör, och han säger att han gjorde vad han kunde för att bidra i sitt nya land. Han vill att samhället ska fungera – och ifrågasätter när det inte gör det.

När pandemin bröt ut ställde Gharnik först inga frågor till hemtjänstpersonalen.

– Jag ser att de är så stressade. De är ofta försenade. De parkerar på gatan och är rädda för böter men annars hinner de inte till nästa.

Sedan fick han veta att en anställd hade en anhörig som avlidit med covid-19 och att hens familj var smittad.

– Då fick jag panik. Jag började fråga dem om de är vaccinerade. En del svarar nej, berättar han.

Rösten är stark när han höjer handen för att understryka allvaret i det han säger:

– Jag har skrivit i mitt testamente att om det händer mig något, då är Attendo ansvariga för det.

Har du sagt det till Attendo?

– Jag ringer inte till Attendo. De svarar inte.

Gharniks vän, Faramarz Davoudi, är fackligt aktiv och arbetade fram till sin pension som socialsekreterare i Linköpings kommun. Han talar Gharnik Zadoorians språk persiska och hjälper honom med vissa saker. Faramarz bekräftar det som Gharnik berättar om ovaccinerad personal.

– Jag har varit hos Gharnik vid två-tre tillfällen då hemtjänstpersonal har kommit och jag har hört hur han frågat dem. De har svarat att de inte varit vaccinerade, säger Faramarz.

Vad tänker du om det som Gharnik beskriver?

– Jag tänker att det pågår saker bland de äldre människorna som många av oss andra inte ser. Vi ser inte vad de utsätts för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!