80 sjuka träd tas bort i Linköping

Räkna med en delvis förändrad stadsbild i Linköping när ungefär 80 almar tas ned i innerstadens parker. "Det är tragiskt, men vi måste försöka rädda dom friska träden", säger stadsträdgårdsmästaren Liselott Johansson.

Här i järnvägsparken kommer ett antal sjuka almar att tas ned.

Här i järnvägsparken kommer ett antal sjuka almar att tas ned.

Foto: Per Olsson

Linköping2022-04-12 06:00

Almsjukan har tagit ett hårt grepp om de ståtliga träden i Linköping och kommunen kraftsamlar nu för att rädda de almar som fortfarande är friska. 

Cirka 80 träd kommer att tas ned i bland annat järnvägsparken, Trädgårdsföreningen, runt domkyrkan och i Pusslunden.  

– Stadsbilden blir annorlunda, helt klart. Men vi vill ändå försöka hålla efter de friska träden så gott det går. Många kommuner har redan gett upp och tar ner almarna allt eftersom, men vi gör ett försök, säger Liselott Johansson.

Några av träden är så kallade evighetsträd, som utsågs av kommunen för att sprida kunskap om stans extra vackra och ståtliga träd.

– Förhoppningsvis kan vi göra konstverk av stubbarna och försöka gynna insekter på något sätt. 

Kommunen inventerade 1 025 almar förra året, varav 480 var smittade med almsjukan. I ett försök att förhindra spridning kommer ungefär 60 träd att vaccineras senare i vår, en metod som tidigare visat sig fungera bra på andra platser. Bara runt domkyrkan kommer runt 20 almar att vaccineras.

– Vaccin har funnits ett tag, på Gotland har man via ett EU-projekt vaccinerat träden, berättar Liselott Johansson.

Hur fungerar det att vaccinera en alm?

– Man borrar små hål och ger injektion var tionde centimeter runt stammen. Det måste göras årligen för att få effekt.

Almsjukan är en svamp som täpper till trädets ledningsbanor där näring och vatten ska transporteras upp i trädkronan. Den drabbar bara almar. Tydliga tecken på att ett träd är drabbat är att bladen torkar och rullar ihop sig och grentoppen blir torr. Sågar man av en gren på en smittad alm kan man se en mörklila cirkel under barken.

En smittad alm går inte att rädda.

– Vi har bra samarbete med exempelvis Stångåstaden, svenska kyrkan och Lejonfastigheter kring almarna på deras mark, men jag vill också uppmana privata fastighetsägare att hålla koll på deras träd, säger Liselott Johansson.

Hon fortsätter:

– Vi kan inte vara överallt utan måste begränsa oss. Nu gör vi den här insatsen i Linköpings innerstad och hoppas på att de friska almarna klarar sig.

De nedtagna träden kommer att ersättas med nyplanteringar från och med hösten 2023. Förhoppningen är att det ska gå att få tag i almar som är mer resistenta mot almsjukan, men det kan bli tal om andra trädarter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!