Vi tar bilder till vår artikel när Lilla Academias femåringar lussar för de äldre som bor på Attendos boende Bantorget. I flera veckor har de barn som ville uppträda övat luciasånger på sin förskola. När det var dags att komma på besök ville fler plötsligt följa med. Därför var det si och så med sångtexterna, men glada var de allihop ändå. De äldre satt på sina balkonger och på stolarna utanför boendet, medan barnen tågade och sjöng från säkert avstånd.
Jenny Edman, rektor på förskolan Lilla Academia i Linköping, hade med sig en hel låda med presenter som barnen hade gjort till de äldre. Anita Björk, 86 och Kerstin Svanholm, 75, tog emot det med glädje.
– Barnen är så söta, de är inte rädda. De undrar hur gamla vi är och frågar allt möjligt. De har tidigare gjort fina bilder till oss. Vi har också skickat mejl till dem och skrivit att vi saknar dem, berättar Anita Björk.
Samarbetet mellan förskolan och vårdboendet började hösten 2019 så barnen och de äldre har hunnit träffas flera gånger. Det här är andra lucia som de firar tillsammans. Det första firandet och andra aktiviteter ordnades i början inomhus. Då kunde barnen och de äldre komma närmare varandra och föra riktiga samtal. Det här berättade, snart sexårige, Leo Eliassy om förra årets Halloween-firande på Bantorget.
– Vet du vad, när vi firade Halloween pratade jag med en kille på boendet. Han sa att han var 104 år gammal. Men killen skojade, han var 99 år. Han var rolig. Vi drack blod på festen, det var också roligt, slog Leo Eliassy fast.
Det ska förtydligas att "blodet" var blodapelsin-saft. Både förskolan och äldreboendet har flera bilder från de gemensamma aktiviteterna som de visar på sociala medier. I aktiviteterna deltar bara de barn som vill och som är lite "äldre", det vill säga äldre än fyra år.
– Det finns ett starkt intresse hos barnen. De äldre berättar hur det var när de var barn och växte upp, när de gick i skolan. På så sätt får vi den svenska kulturen och traditionen in i vårt pedagogiska arbete. Vi planerade vad vi skulle göra när pandemin började, säger Jenny Edman.
Efter coronautbrottet anpassades samarbetet till nya omständigheter.
– Det är viktigt att fortsätta, men tänka efter och hitta nya sätt. Vi möts digitalt och utomhus. Vi planerar att odla tillsammans. Ute är alltid bra att vara, säger Jenny Edman.
Initiativet till samverkan kom från Mirsad Masinovic, verksamhetchefen på Attendos Bantorget. Och nej, han fick inte idéen från tv-serien om fyraåringarna på äldreboendet.
– Varje år tittar vi på socialstyrelsens brukarundersökning där vi ser att många äldre upplever ensamhet. Tidigare samarbete kring lucia och halloween med förskolan har lämnat glädje och blivit ett roligt samtalsämne på enheten. Det var egentligen där som iden väcktes och att integrera dessa åldersgrupper mer regelbundet, säger Mirsad Masinovic och fortsätter:
– Alla äldre kan inte träffa sina barnbarn och alla barn har inte heller kontakt med äldre. Vårt samarbete kan leda till ett kunskapsbyte generationer emellan och bidra till roliga träffar för alla parter, säger Mirsad Masinovic.
Han hävdar att samarbetet har blivit ännu viktigare nu än i början, med tanke på pandemin.
– Många äldre tycker att det har varit jobbigt med isoleringen. Barnen är glada och det smittar av sig, då blir våra äldre också glada.