80 döda almar under sommaren

Almsjukan fortsätter att skörda sina offer i Linköping. I år har träd dött bland annat vid Domkyrkan och slottet och runtom i stan rör det sig om cirka 80 döda almar denna sommar.

Alm vid Storgatan som sparats för att bli hem åt insekter. När barken är borta kan inte längre den oönskade almsplintborren leva i trädet.

Alm vid Storgatan som sparats för att bli hem åt insekter. När barken är borta kan inte längre den oönskade almsplintborren leva i trädet.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2019-08-29 06:00

Sommaren 2019 blev lite värre än vanligt för almarna. Varje vår ser kommunens stadsträdgårdsmästare till att almarna inventeras. De som visar tecken på att vara smittade fälls – de ska helst bort innan almsplintborren svärmar. Den skalbaggen sprider svampsjukdomen som snabbt dödar träden, sjukdomen kan också spridas via trädens rötter. Genom att ta bort smittade träd kan spridningen bromsas.

– Vi har vid något tillfälle lyckats med att bara ta bort delar av kronan som är smittat, men oftast måste vi ta ner dem, säger Liselott Johansson, stadsträdgårdsmästare i Linköping.

Hennes avdelning har nu föreslagit att de även ska inventera träd på privat mark.

– Vårt förslag är att vi ska kunna gå in och hjälpa även privata ägare inom en viss radie inne i stan. Det är ju i de centrala delarna vi har de riktigt värdefulla upp mot 200 år gamla almarna. Almen är en gigant med sin stora krona.

Alm, lind och lönn är de trädslag som dominerar i Linköping. Uppskattningsvis finns det någonstans runt 1 000 parkträd i Linköping och bland dessa blir almarna allt färre. Eftersom de angrips har kommunen slutat att plantera nya.

– Men det finns nya sorter nu som man säger ska vara resistenta och då har vi sagt att man nån gång måste prova att plantera en sån för att se om det går.

Almarna i domkyrkoparken och vid slottet hör till de mest värdefulla, men årets döende almar finns spridda runt om i stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!