Sedan i mars har Linköpings kommunfullmäktige sammanträtt med decimerad styrka, 41 ledamöter. Detta för att minska risken för smittspridning och för att ge även politiker som befinner sig i en riskgrupp möjlighet att delta.
På tisdag är dock alla 79 ledamöterna kallade. Mötet flyttas från fullmäktigesalen i stadshuset till Garden i Konsert & kongress.
Niklas Nåbo (S), andre vice ordförande, är kritisk.
– Det är ett dåligt beslut, av två skäl. Dels har vi ledamöter som befinner sig i riskgruppen och inte kommer att kunna delta. Dels handlar det om signalvärdet. Det kan uppfattas som att vi tar lättare på det här med smittspridningsrisken, säger han.
Kommunfullmäktiges ordförande Lars Vikinge (C) försvarar beslutet och säger att det är en svår avvägning mellan demokrati och smittskydd.
– Vi bedömer att vi kan ha bättre smittskydd med full styrka i Garden än vad vi hade med halv styrka i stadshuset. Där var det lite trångt ibland, framför allt vid fikaautomaterna i pauserna.
Varför är det så viktigt att alla 79 ledamöter är med?
– Det är bättre ur en demokratiaspekt. Att vara halv styrka är inte alls detsamma, det blir en stympad debatt, säger Lars Vikinge.
I en del andra kommuner kan ledamöter delta på distans i fullmäktigemötena.
– Vi hoppas att vi också snart har en sådan digital lösning på plats. Kanske till nästa möte, men förmodligen till septembermötet, säger Lars Vikinge.
Regeringen har, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare. Men förbudet gäller inte kommunfullmäktigemöten, enligt Helena Linde, förbundsjurist på Sveriges kommuner och regioner (SKR).
– Ett fullmäktigesammanträde räknas inte som en allmän sammankomst utan som en sluten. Det har att göra med att det bara är de som valts in som får delta i mötet. Sedan kan det finnas allmänhet på läktaren, men det är en annan sak, säger hon.
Är det inte konstigt att 79 personer i fullmäktige kan sammanträda inför publik i Garden, men en konsert med lika många personer är förbjuden?
– Så är det med många restriktioner nu, att det kan vara svårt att fånga logiken i dem. Det har att göra med att lagstiftningen aldrig tagit höjd för att detta skulle kunna hända. Man har tagit den lagstiftning vi har och gjort så gott man kunnat, säger Helena Linde.