Man hängde på motorhuv i 200 meter efter påkörning

En 72-årig man körde på en man som blev hängande på motorhuven. Nu har 72-åringen dömts för vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats.

Linköping2023-10-13 15:14

På eftermiddagen den 20 juni förra året körde en man bil på Nya Ledbergsvägen, mellan Skäggetorp och Malmslätt. Han lade märke till en bakomvarande bil, som utan någon uppenbar anledning satte på helljusen. 

– Han kommer sen i en rask takt upp bakom mig. Han är verkligen uppe i röven på mig nosar och fortsätter blinka med helljusen. Jag stannar till och går ur min bil, sade mannen i förhör. 

Enligt mannen körde den72-årige mannen på honom i låg hastighet. 

– Jag hamnar på motorhuven och håller mig fast i kanten mellan vindrutan och motorhuven. Han börjar köra ryckigt och sätter igång vindrutetorkarna, sade mannen i förhör. 

Mannen uppgav att han låg på motorhuven under en sträcka på cirka 200 meter innan 72-åringen bromsade. Mannen hamnade i ett dike – men klarade sig utan några allvarliga fysiska skador. 

Den påkörde mannen lyckades få ett vittne att köra efter 72-åringens bil och vittnet kunde notera registreringsnumret.

72-åringen har nu dömts för vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats. Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade han till brott och lämnade en berättelse som gick ut på att mannen skulle ha lagt sig på motorhuven. 72-åringen åberopade nödvärn då han kände sig "skraj". 

– Jag tyckte att han hade ett märkligt beteende och det var därför jag kände mig hotad, sade 72-åringen i förhör. 

72-åringen döms att betala 90 dagsböter på sammanlagt 40 500 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!