Berga äng är ett cirka 20 hektar stort område längs Haningeleden, mellan Söderleden och Bergadammen.
Här är det tänkt att sex företag – Bonava, Botrygg, Kärnhem, Mannersons, SHH Bostad och Slättö – ska bygga cirka 700 bostäder. Det blir i första hand flerfamiljshus på 4–8 våningar, men även inslag av radhus. En skola planeras också, liksom ett torg med kommersiella lokaler.
Fram till 3 mars har nu allmänheten chansen att tycka till om planerna via kommunens hemsida. Några fysiska samrådsmöten kommer inte att hållas på grund av pandemin.
Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) är positiv till planerna, som bland annat syftar till att bygga ihop Berga med Södra Ekkällan.
– Det är jättekul. Vi får mängder av bostäder i ett område som är i stort behov av både nya bostäder och lite ny energi, säger han.
Byggföretagen planerar både bostadsrätter och hyreslägenheter. De sistnämnda ska byggas med hjälp av det statliga investeringsstödet, vilket innebär cirka 25 procents lägre hyra än i annan nyproduktion.
Om allt går enligt plan kan områdets gator börja anläggas någon gång under nästa år och husen byggas 2023–2027. Tillfarter planeras från Haningeleden och från rondellen på Söderleden.
Ett centralt p-hus planeras, men området får färre p-platser för bilar än brukligt. Kommunen vill i stället uppmana till ett klimatsmartare boende och satsar därför på bil- och cykelpooler.
Biltrafiken på Haningeleden beräknas ändå öka från cirka 13 400 till 15 700 fordon per dygn och på Söderleden öster om Ekkällerondellen från 9 800 till 10 300 fordon per dygn.
Det faktum att det ska byggas på gammal åkermark som numera är grönområden kommenterar Demirok så här:
– Husen byggs på grönområden som aldrig används. De grönytor i området som har ett högt värde uppgraderar vi ordentligt och tillgängliggör för allmänheten. Det gäller till exempel Bergadammen – i dag känner nog de som inte bor i närheten ens till att det finns en fantastisk vattenspegel här.
Vid dammen planeras en park med bryggor, grillplatser och volleybollplaner. Under Haningeleden ska en gång- och cykeltunnel göra det enklare och säkrare för Linköpingsborna att ta sig ut till Tinnerös naturreservat.
Skogsdungen Nötabacken bevaras enligt planförslaget, förutom ett mindre ingrepp där tio björkar och tolv yngre ekar fälls för att ge plats åt bebyggelse.