JM har tidigare byggt nästan 200 bostadsrätter på den gamla brandstationstomten i Linköping. Nu närmar sig en fortsättning i kvarteret bort mot Drottningbron, där det tidigare bland annat legat en bollplan och ett 1950-talshus som revs för några år sedan.
JM:s byggplaner handlar dels om ett avlångt hus i 6–8 våningar längs Klövergatan, dels om ett punkthus med 8 våningar intill Drottninggatan. Förutom cirka 70 bostäder ska husen innehålla "lokaler för centrumändamål", vilket till exempel kan innebära kaféer och restauranger. Det befintliga torget – Britta Holmströms torg – ska förlängas. Bilar ska parkeras i ett underjordiskt garage.
Detaljplanen som krävs för att JM ska få bygga har varit ute på samråd, vilket innebär att myndigheter, grannar och allmänhet ges tillfälle att lämna sina synpunkter.
De omkringliggande bostadsrättsföreningarna är negativa. De anser bland annat att den nya bebyggelsen blir för hög, vilket försämrar deras utsikt och skuggar solen. Kommunens stadsplaneringsavdelning skriver som svar att "förtätning i centrala delar av tätorter, som innebär bland annat skymd sikt, skuggning och insyn, är något som närboende har att förvänta sig".
En annan sak som väcker kritik är att allén med fem blodlönnar längs Drottninggatan ska avverkas för att ge plats åt den nya bebyggelsen. Kommunen har fått dispens av länsstyrelsen för att fälla träden, mot löfte om att plantera en ny trädrad. Länsstyrelsen anser också att det är motiverat att upphäva strandskyddet.
Bland de privatpersoner som yttrat sig är det flera som hellre vill se lägre hus – eller en park. Några tycker tvärtom att man borde passa på att bygga högre i ett så centralt läge.
SGI, Statens geotekniska institut, skriver att markens stabilitet behöver klarläggas tydligare. Stadsplanerarna svarar att stabiliteten bedöms vara tillfredsställande under förutsättning att byggnaderna grundläggs med pålar – och påpekar också att det kommer att göras detaljerade geotekniska undersökningar innan det byggs.
Detaljplanen går nu ut på granskning, vilket är det sista stadiet innan planen kan antas. Samhällsbyggnadsnämnden räknar med att kunna klubba planen i vår, men byggstart lär det inte bli förrän tidigast 2025. Eftersom flera bostadsrättsföreningar motsätter sig de nya husen talar mycket för ett överklagande, vilket brukar ta minst att halvår för mark- och miljödomstolen att avgöra.