600 kvinnor i försvaret gör rösten hörd

Flamsäkra behåar, uniformsbyxor för gravida och rekrytering. Liknande ämnen tas upp på försvarsmaktens konferens i veckan.

Susanne Silander, Julia Lindberg och Linda Bergendorff ser fram emot gemenskapen som finns på konferensen.

Susanne Silander, Julia Lindberg och Linda Bergendorff ser fram emot gemenskapen som finns på konferensen.

Foto: Hedda Themner

Linköping2018-11-27 18:30

Från Helikopterflottiljen på Malmen kommer 24 stycken medarbetare på onsdag att åka till Enköping på konferens. Det är den årliga sammankomsten för NOAK, nätverk för officierare och anställda kvinnor. Totalt samlas runt 600 deltagare från hela Sverige för att diskutera jämställdhet och jämlikhet inom försvarsmakten.

Tre av deltagarna från Linköping är Julia Lindberg, ställföreträdande plutonchef underhåll, Susanne Silander, förbandsförvaltare och Linda Bergendorff, rekryteringskoordinator.

– Det är många kvinnor som jobbar ganska själva och självständigt på en enhet med bara män, och då är ju en röst ganska så svag. Men när vi samlas i NOAK-mötena så blir den rösten ganska stark, ihop med alla andra ensamma röster. Man kan få känna att det här är ett problem, det är inte bara jag som gnäller, säger Julia Lindberg.

Materialets utformning kan vara ett ämne som kommer upp på konferensen. Uniformsbyxor för gravida har funnits ganska länge, men det finns inte på alla förband och det har varit svårt att få tag på. Speciella underkläder för kvinnor har funnits i ungefär fem år, men det har tagit lång tid att ta fram behåar och trosor som är säkra.

– Det finns två olika behåar nu, en som är lite mer komfort till vardags och en sport som man ska kunna träna i. Men grejen är att de ska vara flamskyddade och hålla viss belastning och tvätt. Flamskyddet är det viktiga tror jag, om vi hamnar i en situation där det brinner i kläderna ska vi inte bli skadade, säger Julia Lindberg.

Susanne Silander berättar att hon har jobbat inom Försvarsmakten länge, och i början var hon inte med i de nätverk som fanns.

– Jag tyckte att jag inte behövde nätverksgrejer för jag var så pass stark att jag fixade det ändå. Men nu inser jag, när man har läst bitar från Metoo-upproret, att det inte har hänt så mycket som jag hade hoppats på. Jag måste engagera mig. Det tycker jag att alla ska göra, för det här är ingen kvinnosaksgrej. Samtliga som jobbar här måste se till att vi rekryterar fler kvinnor, säger Susanne Silander.

Hon säger också att det är viktigt med jämställdhet överallt, inte bara i Försvarsmakten.

– Men procentuellt sett är vi inte så himla många kvinnor, och vi ska faktiskt spegla samhället. Vad jag vet så är det mer än tio procent ute i samhället som är kvinnor. Jag hoppas att vi kan rekrytera in fler kvinnor, det behöver vara en blandning för det är då man presterar bäst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om