– Det här är en ny och komplicerad situation för oss. Vi måste resonera om hur vi ska hantera det här, både internt och tillsammans med andra kommuner, säger socialchefen Anita Lhådö.
Enligt socialtjänstlagen har socialtjänsten skyldighet att hjälpa EU-medborgare som vistas i kommunen och befinner sig i akuta svårigheter. Det har tidigare varit en ovanlig uppgift för kommunernas socialtjänst, men under det senaste året har allt fler tiggande EU-migranter uppsökt socialkontoren för att få hjälp.
Hur hjälpen ska utformas är en fråga som varje socialtjänst får avgöra själva. Tiggarna situation är ofta mycket utsatt, och därför har socialtjänsten i Linköping och flera andra städer i många fall tagit beslutet att det bästa sättet att hjälpa dem är att betala en hemresa.
Socialtjänsten i Linköping har sedan i somras betalat hemresor för 60 EU-migranter. Resorna har gått med flyg till Rumänien eller Bulgarien, och biljettpriset har varierat mellan 2 500 och 3 500 kronor.
Men nu har flera av dem återvänt till Linköping. Corren har pratat med två tiggare från Rumänien som återvände till Linköping redan efter två veckor.
– Vi åkte hem för att vi längtade så förtvivlat efter våra barn. Men när vi kom hem till byn så insåg vi snart att situationen där var värre än någonsin. Det finns inga jobb och barnen är ständigt hungriga, berättar de.
– Vi har fem barn, och de cirka tvåtusen kronor som vi hade lyckats tigga ihop i Linköping kommer inte att räcka länge. Så vi tog det tunga beslutet att återvända till Linköping. Vi avskyr att sitta och tigga här, men vi har inget val.
De båda tiggarna skaffade sig platser på en buss till Sverige i utbyte mot ett löfte att senare arbeta en månad åt bussens ägare. Nu tigger de återigen på Linköpings gator och säger att de planerar att stanna över sommaren.
– Vi vet flera andra personer från Rumänien som fått hjälp att resa hem men sedan återvänt hit, säger de.
Det stämmer med uppgifter som Corren fått även från andra håll. Och på socialtjänsten fick man nyligen kontakt med en återvändare.
– En person som fick hemresa i mars har återkommit för att ansöka om en ny resa hem. Vi har informerat om att bistånd till hemresa är ett sätt att hjälpa i en akut situation, och inte något som man ska ansöka om upprepade gånger, säger Anita Lhådö.
Så en EU-migrant får bara en hemresa?
– Ja, det är vår grundinställning. Socialtjänstlagen är inte tänkt att användas för bistånd till upprepade hemresor. Men samtidigt kräver lagen att vi ser till varje persons individuella behov, säger Anita Lhådö.
Ryktet om att Linköpings kommun betalar hemresor tycks ha spridit sig bland länets tiggare.
– Det kommer allt fler personer från Vadstena och Motala som vill ansöka om hemresa hos oss. Vi ger dem information och hänvisar dem tillbaka till de kommuner de bott i, fortsätter Anita Lhådö.
I de flesta större svenska städer brottas man just nu med frågan om hur man bäst ska hjälpa EU-migranterna. I Stockholm har man betalat hemresor för 370 personer under de senaste två åren. Men frågan om betalda hemresor är kontroversiell eftersom man nu ser att många återvänder.
Den 28 april ska Sverige kommuner och landsting, SKL, samla företrädare för en rad kommuner för att diskutera frågan.
– Det vore bra om SKL kunde gå ut med rekommendationer om hur vi ska arbeta med EU-migranterna, säger Anita Lhådö.