Correns granskning visade att socialtjänsten placerar färre barn hos släktingar och familjer som barnet känner jämfört med andra kommuner.
I de fall som vi granskade tvingades barnen flytta långt från Linköping. De fick alltså byta skola, avbryta fritidsintressen och det var också svårare att hålla kontakt med vänner och släktingar.
Under granskningen sade flera personer till oss att det är ont om familjehem i Linköping och att många placerade barn därför tvingas flytta härifrån.
Men vi fick inte veta hur många barn det handlade om.
När vi frågade svarade enhetschefen Ulla Salmela-Trosell: ”Jag är osäker på om vi i systemet kan se var familjehemmen bor. ”
Och rekryteringsenheten ville inte heller svara eftersom man menade att det ”börjar tangera sekretess-problem”.
Men efter granskningen ställde ansvariga politiker samma fråga till socialtjänsten – och fick då svar.
Vad är det som gör att ni kan få fram siffrorna nu när det inte gick förut?
– Det får du fråga förvaltningen om. Jag har fått siffrorna i varje fall, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.
De nya siffrorna visar att:
En majoritet av barnen som placeras i familjehem, 6 av 10 barn, tvingas flytta från Linköping.
Var tredje barn placeras i ett familjehem utanför Östergötland.
I vissa fall kan det vara befogat att flytta barn och ungdomar till andra län, eftersom det kan finnas en hotbild på grund av hedersvåld eller gängkriminalitet. Men målet är att så många barn som möjligt ska få bo kvar i Linköping, enligt Annika Krutzén.
Utbudet av familjehem är sämre i Linköping än i flera andra kommuner. Sämre än i till exempel Jönköping. Det kan personalen på kommunens rekryteringsenhet se när de söker efter familjehem i en databas som visar var familjerna bor. Den uppgiften fick Annika Krutzén när hon besökte rekryteringsenheten nyligen, berättar hon.
– Linköping står ut i att det är svårt att hitta familjehem här. Det kan förstås bero på hur många familjehem kommunen behöver ha.
Vad beror det på att det är svårare att hitta familjehem i Linköping än i andra liknande kommuner?
– Det vet vi inte riktigt. Alla kommuner jobbar ju med marknadsföringsinsatser, men det är tufft ändå.
Har ni pratat med de familjehem som har avslutat uppdraget med Linköpings kommun och frågat vad det beror på?
– Det finns olika skäl. Det kan vara att det är en krävande placering, att man inte passar ihop. Det kan också bero på att det händer saker i livet, som en skilsmässa eller att man flyttar.
En del familjehem som hörde av sig efter granskningen säger att det är svårt att få tag i en handläggare i Linköpings kommun och att det leder till en frustration. Känner du igen den bilden?
– Jag känner igen den bilden, och det är anledningen att vi förra året gjorde en satsning på extra stöd till familjehem.
Det handlar om två tjänster?
– Ja, vi utökade det förra året med en tjänst till, som ska stötta familjehem.
Tipsa Correns reporter tina.enstrom@corren.se om du vet mer. Du kan också tipsa Correns grävgrupp via ett krypterat tips. Du får vara anonym och har källskydd.
Både rekryteringsenheten och enhetschefen för barn och unga har fått ta del av uppgifterna från Annika Krutzén och har getts möjlighet komma med synpunkter och kommentarer.