Det var i början av året som kvinnan sökte en ledig tjänst hos ett städföretag i Linköping, som skulle återkomma till kvinnan. I februari kontaktade kvinnan företagets representant igen för att fråga om hon var aktuell för tjänsten. Inte förrän i mars fick hon till svar att företagets representant försökt få till en intervju, men att chefen på företaget vill ha unga kvinnor och tjejer.
"Hoppas ni hittar ett jobb snart" skriver företaget till kvinnan.
Samma dag som kvinnan får till svar att hon inte får tid för intervju publicerar företaget på sociala medier att de söker personal.
Några dagar senare anmäler kvinnan företaget till DO där hon berättar att hon sökt ett jobb, men inte blivit kallad eftersom chefen ville ha yngre kvinnor.
"Jag tycker att en kvinna på 58 år ska ha samma värdighet som en yngre", skriver kvinnan i anmälan.
Under våren och sommaren har företaget åter publicerat flera inlägg om att man söker personal.
DO har beslutat om att inleda ett tillsynsärende med anledning av händelsen och begärt ett yttrande av städföretaget. Senast den 18 maj skulle DO haft yttrandet, men företaget har ännu inte svarat.
En person kan ha utsatts för diskriminering om den missgynnats och det finns ett samband med någon av de sju lagstadgade diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.