De är yngst och äldst i kommunvalet i höst

I årets kommunval skiljer det 57 år mellan den yngsta och äldsta kandidaten bland de tio första på listorna. Corren förde samman 77-åriga Yvonne Marron de Martin (C) och 20-åriga Lucas Bergqvist (M) för ett samtal om ålder och politik.

Lucas Bergqvist, 20 år (M), och Yvonne Marron de Martin, 77 år (C), är yngst och äldst bland de tio första på listorna inför valet bland de partier som sitter i kommunfullmäktige idag.

Lucas Bergqvist, 20 år (M), och Yvonne Marron de Martin, 77 år (C), är yngst och äldst bland de tio första på listorna inför valet bland de partier som sitter i kommunfullmäktige idag.

Foto: Elina Mattsson

Linköping2022-08-05 17:00

Det är knappt en vecka kvar innan både Lucas Bergqvist (M) och Yvonne Marron de Martin (C) går in i förberedelserna inför kommunvalet i höst. 

Lucas står på plats nummer åtta på Moderaternas lista. Han blev politiskt aktiv under högstadiet och har bland annat suttit som ordförande för Moderateras ungdomsförbund (MUF) i Linköping.

– Jag insåg att det är så många saker som jag tycker borde ändras i samhället. Kommunen är så pass nära allting att man faktiskt kan åstadkomma en förändring.

Även Yvonne, som står på plats nio på Centerns lista, blev politiskt engagerad under skolåren. Men det skulle dröja fram till slutet av 1990-talet innan hon blev partipolitiskt aktiv igen.

– Jag satt och irriterade mig på vissa beslut som togs i kommunen, och då tänkte jag att det är bättre att jag engagerade mig och är med och påverkar än att jag sitter här hemma och är irriterad, säger Yvonne.

Sedan 2004 har hon suttit med i kommunfullmäktige och genom åren har hon haft en rad olika politiska uppdrag.

– Jag har en del att ge fortfarande, jag har inte tappat geisten!

undefined
Yvonne Marron de Martin (C) är utbildad kemiingenjör och folkhälsovetare. Hon har bland annat suttit som vice ordförande i Visit Linköping och i Bygg- och miljönämnden. "Jag vill arbeta med det förebyggande, det är viktigt att alla ges goda utvecklingsmöjligheter. Miljö- och trygghetsfrågorna ligger mig väldigt varmt om hjärtat likväl som god folkhälsa och en hållbar samhällsutveckling."

Mellan Yvonne och Lucas skiljer det sig 57 år. Men spelar åldern någon roll i politiken?

– Inte för mig personligen, oavsett ålder eller andra faktorer är det viktigast att personen representerar mina åsikter, säger Lucas.

Yvonne är mer fundersam. Hon tycker att det är viktigt att kommunfullmäktige är representativ för befolkningen i stort och påpekar att nästan en fjärdedel av de röstberättigade i Sverige är över 65 år.

– Jag tror att ålder blir viktigt eftersom vi är i olika faser i livet och vissa frågor ligger närmare i en viss åldersgrupp, säger hon.

Lucas instämmer:

– Ja, det faller sig ganska naturligt att man i en viss ålder har vissa frågor man känner starkare för.

Generellt engagerar frågor om miljö och utbildning unga. Äldre politiker har ofta trygghet, pension och vård som sina hjärtefrågor. Men både Lucas och Yvonne tycker att klimatet är en av de största frågorna.

– Klimatfrågan tror jag har blivit viktigare oberoende ålder, särskilt unga och äldre värnar den frågan mycket, säger Lucas.

undefined
Trots att han är yngst har Lucas Bergqvist (M) både suttit som ordförande i MUF Linköping, distriktstyrelseledamot i MUF Östergötland och sedan 2019 i barn och ungdomsnämnden. "Trygghet och klimat är viktigt för mig. Vill vi att Linköping fortsatt ska kunna vara en fantastisk stad måste vi kunna känna oss trygga. Sen kan vi ju göra en stor inverkan på miljön från kommunalt håll."

De båda är överens om att deras egen ålder och de erfarenhter de bär med sig har betydelse i deras politiska arbete. Man blir mer bekväm och vet hur man ska bete sig med mer kött på benen menar Lucas. Men att ha för mycket erfarenhet kan ibland vara en nackdel.

– Även om jag försöker hänga med i nyhetsflödet inser jag att jag är långt ifrån skoltiden nu och att det ser helt annorlunda ut i skolan idag. Det är det som händer med åren, man fastnar lätt och tror att man fortfarande vet hur det ser ut, säger Yvonne.

Vad är negativt med att vara yngst?

– Det finns ofta många fördomar om yngre. Att man kanske inte är så insatt eller bryr sig tillräckligt. Jag tror att det viktiga är att man har ett parti och människor som stöttar bakom sig, säger Lucas.

– Den som är ny i politik har ofta fräscha saker att komma med, det är viktigt att vi får fram de och inte utesluter dem för att de ses som för unga och kontroversiella. Där är ju ungdomsförbunden en bra ingång, säger Yvonne.

undefined
Att ålder påverkar till viss del är de båda eniga om. De olika erfarenheterna och stadierna i livet ger olika perspektiv som båda kan dra nytta av.

Men det partipolitiska engagemanget minskar och sedan 1980-talet har andelen medlemmar i de svenska partierna halverats. I Linköping finns bara fyra av åtta ungdomsförbund representerade och flera kommuner i landet kämpar med att fylla fullmäktige. Trots det har svenskarnas politiska intresse inte minskat. Istället väljer fler att gå med i enfrågerörelser eller skapa opinion i sociala medier. Men den växande bristen på partipolitiskt engagemang skapar oro.

– Det är nästan ovanligt nu att unga engagerar sig i partier. Det är tråkigt att engagemanget generellt, för partier och föreningar, minskar, säger Lucas.

Yvonne håller med:

– Det är ett demokratiskt problem att färre vill delta i partipolitiken. Det kan vara lite svårt som ung att komma in i partiet, men det kan också vara lite svårt som äldre att ses som en tillgång. Man tittar hellre till åren än till personen och det den har att tillföra. För att få den bästa kompositionen i fullmäktige är det viktigt att alla årgångar är representerade.

Trots de 57 år som skiljer Yvonne och Lucas håller de med varandra i mycket. Att en åldersmässig bredd på partilistorna är positivt är de båda eniga om.

Så gjorde vi vårt urval

Vi tittade på plats 1-10 på listorna från de partier som idag sitter i kommunfullmäktige i Linköping och som ställer upp i valet i höst. Utav dessa intervjuade vi den äldsta och yngsta kandidaten.                                                                                                                                                                                                                                                                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!