55 miljoner ska fördelas – här är planen för pengarna

Tillfälligt stärkt bemanning och fler demensplatser är satsningar som Alliansen vill göra för de extra miljonerna till äldreomsorg man fått av regeringen.

Alliansen och Socialdemokraterna är inte överens om hur regeringens extrapengar till äldreomsorgen ska fördelas.

Alliansen och Socialdemokraterna är inte överens om hur regeringens extrapengar till äldreomsorgen ska fördelas.

Foto: Samuel Villius, Jenny Eriksen, Jonas Ekströmer/TT

Linköping2020-12-18 08:00

För Linköpings del blev förstärkningen 55,5 miljoner. 

Vid sitt sista möte för året ska nu nämnden fördela 54 av de miljonerna. Enligt förslaget ska största delen – 24 miljoner – gå till stärkt grundbemanning inom äldreomsorgen.

Men det är en tillfällig förstärkning som ska gälla framförallt under pandemin, enlig Lise-Lotte Fager (KD) äldrenämndens ordförande.

Femton miljoner satsas på att skapa fler demensplatser och ytterligare femton miljoner används för att behålla korttidsboendet i Lambohov för covidsmittade äldre.

Under pandemins första våg öppnades det boendet i Lambohov, men togs aldrig i bruk. Men sedan tidig höst utnyttjas nu de 13 platserna.

Oppositionspartiet Socialdemokraterna är mycket kritiska till hur Alliansen väljer att fördela pengarna. Särskilt gäller det frågan om bemanningen.

– Jag tycker verkligen att Alliansen slarvar bort en möjlighet att förstärka äldreomsorgen långsiktigt med de här pengarna som kommer från regeringen. Jag tycker inte det känns bra att man bara gör tillfälliga åtgärder, säger Mikael Sanfridson (S) vice ordförande i äldrenämnden.

Hur då tillfälliga?

– Den förstärkta bemanningen kan tas bort redan före sommaren och då är ju äldreomsorgen tillbaka på ruta ett igen.

Mikael Sanfridson anser att det nu är rätt läge att satsa långsiktigt eftersom, anser han, det finns ett löfte om att pengarna kommer att finnas kvar också efter 2021.

Lise-Lotte Fager (KD) äldrenämndens ordförande bekräftar att det inte handlar om en långsiktig lösning utan säger att det är en direkt nödvändighet under pandemin. Det går åt mer folk då.

– Däremot hoppas vi att smittan, tack vare vaccinet, ska ha avtagit före hösten.

Du pratar ofta om svårigheten att få personal till äldreomsorgen, vore det inte läge att erbjuda fler fasta tjänster nu?

– Man har sagt att pengarna ska vara permanenta, men det finns en osäkerhet i vad som menas med det.  Därför avvaktar vi med beslut.

Socialdemokraterna skulle också vilja se en ökad satsning på att ta bort delade turer inom omsorgen och hävdar att det skulle kosta cirka 15 miljoner.

Lise-Lotte Fager är osäker på om den summan kan räcka. Men säger också att alla utförare har ansvar för att skapa goda arbetsvillkor.

Alla kan ta bort delade turer redan i dag, menar du?

– Ja, men problemet är att personalbehovet inte är jämnt fördelat över dygnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!