Övergödning på grund av mänskliga utsläpp av närsalter, främst kväve och fosfor, är ett av de allvarligaste miljöproblemen i Östersjön. Blåmusslorna lever av att filtrera växtplankton från vattnet och binder därigenom kväve och fosfor. Genom storskalig musselodling skulle övergödningen kunna minskas.
Corren har tidigare skrivit om försöken att odla musslor i Sankt Annas skärgård. Även då var det primära syftet att rena vattnet, men man funderade också på att använda musslorna som råvara i biogasproduktion, och därefter som biogödsel.
Nu vill EU göra ett storskaligt försök med musselodling och har startat Baltic Blue Growth (BBG), ett projekt finansierat inom EU:s Östersjöprogram. Region Östergötland kommer att leda projektet som består av 18 partners från Sverige, Finland, Estland, Lettland, Polen, Danmark och Tyskland. Projektet kommer att pågå 2016-2019.
– Det är glädjande att EU beslutat att stödja detta unika och viktiga projekt som handlar om Östersjöns framtid. Syftet är att hitta innovativa lösningar på ett stort gemensamt problem, säger regionrådet Göran Gunnarsson (C) i ett pressmeddelande.
En av odlingarna finns öster om inre Kärrö i Sankt Annas skärgård. Projektet kommer att testa olika odlingstekniker och titta på de ekonomiska förutsättningarna för storskalig musselodling. Man vill också pröva möjligheterna att använda musslor som ingrediens i djurfoder.