Länsstyrelsens hus på Östgötagatan byggdes i början av 1970-talet och i dag består kontorsmiljön mest av långa korridorer och enskilda kontorsrum. För att få till mer flexibla kontorsmiljöer när myndigheten får nya eller ändrade uppdrag, samt bättre ventilation, ska lokalerna nu genomgå en omfattande totalrenovering.
Planen beskrivs så här av den tillförordnade landshövdingen Ann Holmlid i ett pressmeddelande:
"De framtida lokalerna ska bli långsiktigt hållbara både socialt, miljömässigt och ekonomiskt. Vi kommer använda ytorna mer kostnadseffektivt och mer energieffektiva lokaler ska minska det totala klimat- och miljöavtrycket".
Renoveringen gör att Länsstyrelsen inte kan fortsätta driva sin verksamhet på Östgötagatan, så nu ska personalen bland annat flytta in i det pampiga gamla bankhuset vid korsningen S:t Larsgatan och Storgatan.
– Flytten har börjat bra. Den största delen av personalen kommer att sitta i lokalerna vid S:t Larsgatan där vi kommer ha ungefär 150 arbetsplatser. Det blir ett flexibelt kontor, eftersom många är iväg och jobbar på andra platser så har man inte ett eget skrivbord utan när man kommer till jobbet så tar man en plats för dagen, berättar Linda Berglund som är chef över den enhet på Länsstyrelsen som ansvarar för lokaler.
– Det är även i den lokalen vi tar emot besök från allmänheten, lägger hon till.
Den gamla bankbyggnaden i nyrenässansstil, där Östgöta enskilda bank låg, är stor och vissa delar byggdes redan på 1870-talet. Det går att följa de olika tidsepokerna i lokalerna, som inte alltid helt optimala för kontorsverksamhet.
– Det är en intressant byggnad, men det är bland annat en utmaning med akustiken i de stora rummen. Men med lite anpassningar kommer vi nog trivas, säger Linda Berglund.
Resterande personal kommer att flytta till en lokal i Mjärdevi. Det rör sig framförallt om personal som behöver ha tillgång till bil.
– Där har vi ungefär 35 arbetsplatser. Sedan kommer vi ha en liten grupp som sitter kvar på Östgötagatan också, säger Linda Berglund.
Renoveringen på Östgötagatan förväntas ta ett och ett halvt år. Linda Berglund menar att vissa medarbetare verkar tycka att det är lite jobbigt med förändringen, men lyfter att det bara är en tillfällig flytt och att de alla ser fram emot nya, fräscha lokaler.
– Det är klart att det alltid blir praktiska problem när man ska flytta men jag upplever att de flesta är glada och tacksamma att det blir av. Det här är ett steg på vägen till att få lokaler med bättre ventilation och som är mer anpassade efter vår verksamhet. Vi ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Östgötagatan efter att det rustats upp ordentligt, säger Linda Berglund.
Länsstyrelsens lokal på Östgötagatan är ett skyddsobjekt, vilket innebär att det bland annat är förbjudet att fotografera byggnaden. Men det förbudet gäller inte på Länsstyrelsens tillfälliga lokal, i alla fall inte utifrån. Så allmänheten som rör sig i centrum behöver inte ta hänsyn till byggnaden om man vill fotografera mot huset.