Eldsjälarnas eldsjäl.
Så beskrivs LiU-forskaren, entreprenören och robotutvecklaren Fredrik Löfgren av Lena Miranda, vd för Linköping Science Park.
– Jag möter väldigt många människor och han hade den unika förmågan att vara uthållig och långsiktig i sitt engagemang, sin person och det han verkligen trodde på. Barn och ungdomar var i centrum för hans hela gärning, kan man säga. Att inspirera, lära ut och bidra, säger hon.
2023 tilldelades Fredrik Löfgren Mensapriset, för sitt arbete med barn. Därtill har han skapat robotar, forskat om AI, anordnat tävlingar, bjudit in till mattekollo, varit med i TV4:s program "Talang" med tre showande robotar från Linköpings universitet, hållit inspirationsföreläsningar i robotprogrammering samt engagerat sig för särbegåvade barn. Utöver det har Fredrik även synts i SVT, bland annat när han vann tävlingen Genikampen.
På sin hemsida har Fredrik själv skrivit att han, "som ett eget save the world-mission", vill inspirera andra till att leka med vetenskap och teknik. Redan som 23-åring startade han sitt första egna företag och sedan dess har han drivit flera, inom robotik, AI, utbildning och säkerhet. Det som låg honom varmast om hjärtat var de projekt och uppdrag som rörde särbegåvade barn.
– Fredrik hade förmågan att han var enormt social, enormt smart och enormt snäll, säger Erik Löfgren, Fredriks pappa, till Corren på onsdagen.
Som förälder är det svårt att beskriva tragedin, men Erik Löfgren konstaterar att hans son har levt ett väldigt intensivt liv, med många järn i elden och mycket engagemang.
– Vi som föräldrar vet att Fredrik skulle vilja tacka alla människor som han har fått möjlighet att jobba med och träffa.
Enligt Lena Miranda var Fredrik grundad i sina värderingar kring inkludering, rättvisa och jämlikhet. Hon lärde känna Fredrik för ungefär tio år sedan, när hon tillträdde rollen som vd för Linköping Science park.
– Han har verkligen varit med hela vägen. Det känns också lite som att man har tappat en viktig pusselbit i själen av allt det som är vi. Hans bidrag kan verkligen inte underskattas. Hur mycket han har betytt för de aktiviteter vi har gjort som har riktat sig till just barn och ungdomar och verkligen varit en community-byggare.
Lena Miranda menar att Fredrik har haft en förmåga att prata med barn, göra det svåra och otäcka både spännande och intressant.
– Jag tror att han har betytt oerhört mycket för väldigt många.
Den bilden delas av Fredrik Heintz, professor på Linköpings universitet och den som anställde Fredrik Löfgren.
– Den här typen av individer är extremt värdefulla och extremt viktiga, för det smittar av sig. Alla vill vara i närheten och blir uppmuntrade till att själv kunna utveckla sig och lära sig mer.
Tillsammans med Fredrik Löfgren, och robotarna, har Fredrik Heintz upplevt mycket. De har bland annat deltagit i flera tävlingar, däribland en matlagningstävling och fotbolls-VM för robotar.
– Han var extremt entusiastisk och såg alltid det positiva, säger han om sin före detta kollega.
Hur många som har påverkats av Fredrik Löfgrens driv och engagemang är svårt att uppskatta, men Fredrik Heintz tror att det är många.
– Jag hoppas att det han har startat och det han har skapat kan fortsätta att drivas och vidareutvecklas, men det går ju inte att ersätta en sådan person utan man får göra det på andra sätt, fastslår han.