Hus i Vallastaden finansieras av 300 personer

Ett parhus som byggs i Vallastaden finansieras med lån från flera hundra privatpersoner. Modellen, som kallas crowdlending, spås nu bli vanligare i Sverige.

Parhuset i Vallastaden byggs utan att ha färdiga köpare, tack vare lån från cirka 300 privatpersoner.

Parhuset i Vallastaden byggs utan att ha färdiga köpare, tack vare lån från cirka 300 privatpersoner.

Foto: Invator

Linköping2023-01-01 05:00

Det är Stockholmsföretaget Invator Property som bygger parhuset. Det blir ett passivhus – vilket innebär att det är energisnålt – men det som är ovanligast med huset är finansieringsmodellen. I stället för en bank är det cirka 300 privatpersoner som har lånat ut pengar för att förverkliga bygget. 

Så kallad crowdlending – eller lånebaserad crowdfunding – erbjuds nu av flera företag. I Invators fall har lånen förmedlats av Funding Partner, ett norskt företag som inlett en satsning på den svenska marknaden. Majoriteten av de lån Funding Partner förmedlar handlar om byggen. 

– Bankfinansiering kan vara problematisk för byggherrar. Bankerna tenderar att ha hårdare regler beträffande andelen presold (såld i förväg). Där ser vi att andra aktörer kan erbjuda möjligheter att realisera projekt, säger Anna Ahldén, svensk marknadschef på Funding Partner.

Privatpersonerna som lånar ut pengar får ränta varje månad och när projektet är avslutat betalas lånet tillbaka. Funding Partner tar en procent i arvode.

Men vad händer om företaget man lånar ut till går i konkurs?

– Vi tar säkerhet i våra projekt, vilket minskar risken för långivarna om ett företag kommer på obestånd. Sedan starten 2018 har vi haft mindre än 0,5 procent i kreditförluster. Det finns såklart alltid en risk, som vid alla investeringar, och vi rekommenderar att man diversifierar och satsar på flera projekt i olika geografiska lägen och branscher, säger Anna Ahldén.

undefined
Så här ska parhuset se ut när det är färdigt.
Karta: Vallastaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!