Ånestadsskolans skolbibliotek fick göra rum för gröna skärmar och vita kuvert när skolval arrangerades tillsammans med studenter från lärarlinjen på Linköpings Universitet. Eleverna i årskurs sju till nio hade fått förbereda sig genom att på lektioner och vid valstugorna på stan nagelfara partiernas politik.
Som en sista förberedelse besökte ett flertal partier skolan för att informera eleverna om sina åsikter. SO-läraren Mats Linde är nöjd med förberedelserna och nu kan han och hans kollega Alpha Keita bara luta sig tillbaka medan lärarstudenterna och elevrådet gör grovjobbet under röstningen.
– Det är klart att det här med politik kan vara svårt ibland. Men partierna som var här tyckte att eleverna var väldigt aktiva och duktiga på att ställa frågor, säger han.
Lärarstudenten Anja Persson, som är en av dem som tar emot elevernas röster vid ett långbord i ena änden av vallokalen, håller med. – De verkade väldigt entusiastiska igår, säger hon.
Projektet Skolval 2014 arrangeras på 25 skolor i Linköping och totalt på 1750 skolor runt om i landet, vilket är fler skolor än någonsin. Men av Linköpingsskolorna är det bara Ånestad som samarbetar med universitetets lärarlinje i genomförandet. Anja och hennes kurskamrater läser sista terminen på sin utbildning och var på plats på Ånestadsskolan som ett led i sin utbildning till SO-lärare.
Skolval 2014 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd och Europeiska Ungdomsparlamentet på uppdrag av Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor.