Hans Nilsson var chef för kriminalpolisen och höll i utredningen när Sargonia Dankha försvann 1995. Nu har han gått i pension, men Sargonia har aldrig riktigt lämnat honom ifred. Bevisen pekade redan då mot hennes expojkvän Salvatore Aldobrandi som under söndagen dömdes till livstids fängelse av italiensk domstol.
Det fanns blodspår från Sargonia i en bil som Aldobrandi lånade natten hon försvann. Vittnen hade sagt till polisen att Aldobrandi hade varit svartsjuk och hotat Sargonia. En bekant till Aldobrandi hade dessutom vittnat om att Aldobrandi erkänt mordet.
Hans Nilsson, som höll i polisutredningen 1995, var därför övertygad om att de hade gripit rätt person. Trots det väcktes aldrig något åtal i Sverige, eftersom Sargonias kropp aldrig hittades.
Det var Hans Nilsson som tvingades släppa ut Salvatore Aldobrandi ur häktet minns han.
– Det var inte kul alls. Jag hittade inte arrestvakten så jag fick göra det själv också. Aldobrandi var ju mycket nöjd då. Och hans beteende efteråt gjorde ju att jag blev ännu mer övertygad om att han var skyldig eftersom han avvecklade sina restauranger och flyttade utomlands inom några veckor, säger Hans Nilsson.
Under åren har fallet flera gånger tagits upp i Sverige, men det har aldrig väckts åtal.
Det blev istället det italienska rättsväsendet som åtalade den misstänkte expojkvännen. Och under söndagseftermiddagen lästes domen upp i den italienska rättegångssalen.
Hans Nilsson är ute och går med hunden när Corren når honom på telefon och berättar om domen: Livstids fängelse. Då börjar han skratta lättat.
– Bra, bra. Det var kul, säger han och sedan:
– Jag är självklart nöjd eftersom det var vår målsättning att han skulle bli dömd redan här i Sverige. Det där fallet har följt mig, det har inte känts bra någon gång. Och när jag har tänkt på Sargonia så har det rivits upp igen. Det är inte kul att ha ouppklarade mord efter sig.
Efter en stund, när domen har hunnit sjunka in, säger han att han ska gå hem och fira. Det gör inget att det var det italienska rättsväsendet som fällde mannen och inte det svenska, tycker han.
– Det viktiga är att rättvisa skipas.