Det var i måndags som det blev känt att Coop tänker stänga det 27 000 kvadratmeter stora varulagret på Köpetorpsgatan där ett 70-tal personer arbetar. Coop som tidigare i år meddelade att man tar över Nettos samtliga 163 butiker runt om i Sverige.
– Det här är ett led i vårt omställningsarbete. Nettos enheter övergår i Coops ägo och vi kommer därefter att förse butikerna med varor från våra egna lager, förklarade Coops presschef Tobias Rydergren.
Beslutet att anläggningen i Linköping slår igen sista november möttes av närmast chockartade reaktioner bland många av de anställda, uppger Marcus Ringstrand som sedan cirka ett år har budgetansvar för personalen och verksamheten i sin roll som lagerchef.
– Det var en del som blev både ilskna och besvikna, vilket var fullt förståeligt, säger han.
Samtidigt förklarar han att beskedet från Coop inte var direkt oväntat.
– Signalerna kom redan före semestern att någonting var på gång. Vi förstod att man planerade att avveckla lagret. Men det som överraskade var att det skulle ske så snabbt. Det hade vi inte räknat med.
Nu, ett par dagar senare, har stämningsläget förändrats något.
– Det har lugnat ned sig. Folk har tagit till sig informationen och börjat se framåt igen. Några som jag pratat med ser det här som en möjlighet att ta sig vidare i livet och göra något annat. Att arbeta på ett varulager sliter hårt på kroppen. Det är tunga lyft som ska göras, säger Marcus Ringstrand som samtidigt tror att hans personal kommer att stöta på en del svårigheter när de står inför faktum att de måste söka nya jobb.
– En stor del av dom som arbetar här ute är utlandsfödda och har språkmässigt svårt att göra sig förstådda. Flera av dom har heller ingen utbildning att falla tillbaka på. Och just lagerarbeten växer inte på träd. Som i alla andra branscher har det skett stora förändringar på senare år med slimmade organisationer och färre anställda.
Ringstrand berättar att förhandlingarna med de fackliga organisationerna, Handels och Unionen, kommer att inledas nästa vecka.
– Än så länge är ingen uppsagd. Det kommer att ske längre fram, före den sista november. Hur lång uppsägningstiden blir avgörs med hur länge man varit anställd.
Fram till att lagret stängs kommer verksamheten att pågå som vanligt, med skiftarbete dygnet runt under vardagarna och till viss del även under helgerna.
– För oss i arbetsledningen handlar det nu om att motivera personalen att jobba på som tidigare. Jag tror inte att det kommer att bli några problem.