250 scouter från Linköping på plats under jättelägret

Det nationella lägret Jamboree22 har börjat. Lägret med över 11 000 deltagare samlar både svenska och internationella scouter. Wilma Strömberg, Stina Selin och Carl Arnell är några bland cirka 250 personer som deltar från Linköping.

Wilma Strömberg ska snart börja gymnasiet på Folkungaskolan, Carl Arnell går på Hjulsbroskolan och Stina Selin ska börja på Ekholmsskolan. Alla tillhör Landeryds scoutkår.

Wilma Strömberg ska snart börja gymnasiet på Folkungaskolan, Carl Arnell går på Hjulsbroskolan och Stina Selin ska börja på Ekholmsskolan. Alla tillhör Landeryds scoutkår.

Foto: Patrik Hedljung

Linköping2022-08-05 10:37

På det stora lägret Jamboree22 deltar mer än 11 000 scouter och funktionärer. I år håller jättelägret hus i Norra Åsum, Kristianstad och pågår i hela åtta dagar mellan 30 juli och 6 augusti.

undefined
"Jag tycker att det har varit jättekul att träffa nya människor som man inte känt sedan innan", säger 12-åriga Stina Selin.

Från Linköping deltar cirka 250 scouter – varav 47 ungdomar är från Landeryds scoutkår, där Magnus Arnell är scoutledare. Magnus började med scoutlivet när han gick i tvåan och blev scoutledare när han var 18. Sedan dess har han varit aktiv i scoutrörelsen och Jamboree är inget undantag.

– Det är en fantastisk möjlighet att utvecklas, lära sig, ta hand om och klara sig själv, säger han.

Vad betyder Jamboree?

– Scouterna startades för över 100 år sedan i England med ett läger som kallades Jamboree. Sedan fortsatte det var fjärde år.

Den svenska Jamboree började 2001 och återkommer var fjärde år sedan dess. Det är främst svenskar som deltar, men lite utländska scouter är också med. Norge, Ukraina, Tjeckien är några länder som Linköpingsgänget stött på.

På lägrets sjätte dag passar deltagarna på det varma vädret och åker till Åhus för att bada. Scoutledaren lyckas samla tre stycken scouter från Linköping som delar sin upplevelse.

undefined
Wilma Strömberg ska snart börja gymnasiet på Folkungaskolan, Carl Arnell går på Hjulsbroskolan och Stina Selin ska börja på Ekholmsskolan. Alla tillhör Landeryds scoutkår.

Wilma Strömberg, 16 år är uppvuxen i scoutrörelsen. I år är det första gången som hon deltar i Jamboree.

– Jag tycker att det har varit jättekul att få träffa nya människor som man inte känt sedan innan, säger Wilma.

Stina Selin fyller snart 13. Hennes första lägerupplevelse var när hon 7–8 år. 

– Det är väldigt kul att vara med vänner och göra roliga saker, säger Stina.

– Sedan är det lite jobbigt att behöva vakna på nätterna på grund av kyla, regn, buller eller vind, fortsätter Linköpingsscouten.

undefined
"Jag tycker att fler borde få testa scouter och gå på Jamboree-lägret", säger 11-årige Carl Arnell. Här tillsammans med Wilma Strömberg och Stina Selin.

Bland alla tre är det bara 11-årige Carl Arnell som tidigare deltagit på Jamboree. Han hälsade på 2017 så denna är Carls andra gång.

– Bästa var att bygga flaggstång och sådana grejer, säger han.

På frågan om de kommer vilja delta igen är ungdomarna överens om att de gärna skulle göra det. Det är en stor upplevelse – ett minne för livet, säger de.

Men det är inte bara friluftsliv och roliga aktiviteter. Lägret i år har fokus på bland annat hållbarhet och demokrati.

– Det är ganska stora frågor som lyfts upp, säger Magnus.  

Scouting i Sverige

1908 kunde man, för första gången, läsa om scouting i Göteborgs Handels- och sjöfartstidning.

Under en båtresa 1909 hittade gymnastikläraren och militären Ebbe Lieberath ett kvarglömt exemplar av Scouting for boys och blev intresserad.

Han började översätta boken till svenska och startade 1910 en scoutkår, Riddarpojkarna.

1910 blev ”Riddarpojkarna” i Göteborg Sveriges första scoutkår.

1911 bildades formellt KFUMs scoutförbund.

Det första stora scoutlägret i Sverige var 1912 på Gärdet i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!