25-procentiga hyreshöjningar att vänta

Nästa år höjer Stångåstaden hyrorna för parkeringsplatser och garageplatser. I Innerstan kommer vissa platser att höjas med cirka 25 procent.

Stångåstaden höjer avgifterna för parkeringsplatser och garageplatser från och 1 mars nästa år. Hyrorna i innerstan höjs mest.

Stångåstaden höjer avgifterna för parkeringsplatser och garageplatser från och 1 mars nästa år. Hyrorna i innerstan höjs mest.

Foto: Pia Molin/arkiv

Linköping2019-11-22 17:30

Stångåstaden har gått ut med information till de som hyr plats på parkeringar eller i garage och berättat att hyrorna kommer att höjas från och med 1 mars 2020.

Det handlar om sammanlagt 8 650 hyresgäster fördelat på  4 901 p-platser och 3 749 garageplatser.

I samtliga områden, utom i innerstan, kommer höjningen att bli 5 procent. Enligt ett räkneexempel kommer därmed en garageplats som tidigare kostade 800 kronor i månaden att hamna på 840 kronor och en p-plats som före höjning kostade 370 kronor i månaden på 389 kronor.

I innerstan har Stångåstaden valt att lägga sig på en högre nivå där den maximala höjningen för en parkeringsplats blir cirka 25 procent och mellan 15 och 20 procent för en garageplats. Området som berörs av detta sträcker sig i riktning från Hamngatan till Linnégatan och vidare mot Djurgårdsgatan och Drottninggatan. Totalt handlar det om 150 garageplatser och 160 p-platser.

Enligt Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden, beror den större höjningen i innerstan på att priserna på p-platser och garage i centrum stigit de senaste åren och att Stångåstaden inte har följt med i denna utveckling.

– Den justering vi nu gör innebär att vi hamnar i nivå med de flesta andra parkeringsbolag. Och höjningen i innerstan sker inte på en och samma gång, utan kommer att fasas in under de tre närmaste åren. 

Ulf Gustafsson betonar att höjningarna varierar beroende på var någonstans man har sitt fordon uppställt.

– Vi har gjort en inventering och tittat på hur prisbilden ser ut. Vissa får en mindre höjning, andra en något högre.

Varför har ni inte gjort en liknande inventering i områdena utanför innerstan?

– Vi har prioriterat centrum. Samtidigt vet vi att avgifterna i ytterområdena inte skiljer sig lika mycket åt som i innerstan.

Ni tror inte att era hyresgäster i innerstan känner sig orättvist behandlade i den här frågan?

– Det kan bara hyresgästerna svara på. Ett fåtal har hört av sig på mejl och telefon, men det har gällt andra detaljer kring avgifterna.

Hur kommer hyrorna att påverkas de närmaste åren?

– Vi brukar göra en justering vart femte år ungefär.

Hyresgästföreningen har inte varit med och förhandlat om höjningarna. Varför inte?

– P-platser och garage omfattas av så kallade marknadshyror, inte bruksvärdeshyror som gäller för lägenheter, och då är hyresgästföreningen inte med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!