Under natten till den 19 augusti förra året fick polisen larm om att en personbil kört ned ett trafikljus på Järnvägsavenyn i Linköping. När en patrull kom till platsen fanns bilen kvar – men föraren var inte kvar på platsen. Polisen lyckades dock snart identifiera föraren – en 23-årig man som hade 1,63 promille alkohol i blodet.
23-åringen förnekade att han skulle ha kört under påverkan av alkohol och påstod att han drack en flaska whisky efter körningen. Detta för att dämpa sin rädsla.
Linköpings tingsrätt trodde inte på förklaringen och dömde mannen för grovt rattfylleri och smitning från trafikolycksplats. Enligt tingsrätten var mannens uppgifter en "uppenbar efterhandskonstruktion". Straffet blev fängelse i en månad.
Domen överklagades dock till Göta hovrätt som nu har kommit fram till att åklagaren inte har lyckats motbevisa mannens påstående om att 23-åringen drack först efter olyckan.
Enligt en enig hovrätt har det inte gått att slå fast exakt när olyckan inträffade. "Det kan därför inte uteslutas, med de beviskrav som gäller i brottmål, att det har gått längre tid än två timmar mellan å ena sidan körningen och den påstådda eftersupningen och å andra sidan den första urinprovstagningen", skriver hovrätten.
23-åringen döms dock för smitning från trafikolycksplats och ringa narkotikabrott. Straffet blev 90 dagsböter på sammanlagt 18 000 kronor.