Den 12 december förra året stod en polis vid korsningen mellan Östgötagatan och Hunnebergsgatan och kontrollerade bilbältesanvändningen.
Polisen tittade på de fordon som färdades i riktning mot riksbankshuset. Vid platsen fanns det ett rött ljus och en upphöjning i vägbanan, vilket gjorde att fordonens hastighet var låg.
Det var dessutom uppehållsväder och ljus ute. En 21-årig man körde en mindre skåpbil fastnade i kontroller. Polisen hävdar bestämt att hon såg tydligt att föraren inte hade något bilbälte på sig när hon tittade in i skåpbilen.
– Jag såg att bältesspännet satt kvar uppe i bälteshållaren och att bältet inte var neddraget. Det var ett avstånd på cirka tre till fyra meter mellan mig och fordonet, sade polisen under rättegången.
Mycket bra förklaringMen 21-åringen, som stoppades efter cirka hundra meter av andra poliser, hade en mycket bra förklaring som Linköpings tingsrätt godtog. Och den lyder så här:
– Jag hade bilbälte på mig under hela färden. I efterhand har jag märkt att den höga kragen på min jacka ofta ramlar ner över bilbältet när jag sitter i bilen, vilket gör att det är svårt att se att jag har bilbälte på mig.
Linköpings tingsrätt slår fast i domen att polisen ”berättade på ett detaljerat och trovärdigt sätt”, men väljer trots det att fria 21-åringen då det finns en risk att iakttagelsen var felaktig.
Tingsrätten är oenig21-åringens jacka hade nämligen utöver en hög krage också en svart färg runt axelpartiet och därför kan inte åtalet för bältesförseelse anses vara styrkt.
Men tingsrätten var inte enig i beslutet. Tingsnotarien Marie Åkesson anser att det inte finns någon anledning att ifrågasätta polisens uppgifter och att 21-åringen därför borde dömas till att betala 1 500 kronor i böter.