För 12:e året i rad anordnas tävlingen Årets Östgötakock i samband med mässan "Makalöst gott". 1 april är finalen i Louis de Geer i Norrköping. En av de fyra finalisterna är Robert Wass från Storgården i Rimforsa.
– Det känns jätteroligt. Det är första gången jag tävlar så jag hade inga förväntningar på att gå vidare, säger Robert Wass.
Hans bidrag till tävlingen består av förrätten gräslökstortellini med lökskum och friterad steklök och huvudrätten bakad pluma (en styckdel från grisens framdel) med ättik- och morotspuré och friterade grisöron.
– Vi vill uppmana kockar att använda lokala råvaror, säger Louise Ridderström Alenbrand, verksamhetsledare på Östgötamat.
Robert Wass fyller 22 år i sommar. Han började jobba på restaurang redan på sommarloven när han gick i skolan. Sedan 1,5 år tillbaka jobbar han på Storgården.
Tävlingen Årets Östgötakock fokuserar på närproducerad mat och förrätten ska vara vegetarisk.
– Det är svårare att komma på vegetariska maträtter, men ganska lätt att utföra när man väl har en idé, säger Robert Wass.
– Det finns en efterfrågan av vegetariskt hos kunderna, säger Louise Ridderström Alenbrand.
Under finalen kommer han att tävla mot Jonas Alvin från Stångs Magasin, Marcus Andersson från Matkultur och Niklas Hellsing från Wreta Gestgiveri. Finalen är live inför publik. Robert Wass förbereder sig genom att träna så att allt ska sitta inför finalen.
– Jag hoppas att det går bra. Det är bara att köra, säger Robert Wass.