– Motiverade gärningsmän har verkligen ökat, men det är svårt att säga vad det kan bero på. Ibland kan de inspireras av varandra – nån kompis kan ha kommit över något och då kanske man tänker "det kan ju jag också göra". Den här utvecklingen är självklart oroande och inte bra, säger förundersökningsledaren Martin Hedberg, som arbetat med flera av de aktuella brotten i år.
I början av året och fram till april märkte polisen i Linköping av en markant ökning när det kommer till anmälda rån där misstänkt gärningsperson och/eller offer varit under 18 år. I april hanterades ett 10-tal rån kopplat till stadsdelen Ekholmen, i flera fall stals ytterkläder och mobiltelefoner. Ett fåtal unga män pekades ut som misstänkta och ett par av dem har dömts till ungdomsvård, samhällstjänst och skadestånd.
Under sommaren och i början av hösten har Martin Hedberg på polisen sett en ökning av personrån i alla åldrar. När det kommer till rån bland personer under 17 år visar statistiken en ökning från 26 fall 2019 till 46 fall hittills i år. Det är en procentuell ökning med 43 procent.
– Det svåra med att punktmarkera och förebygga är att de här rånen är utspridda över hela Linköping. De senaste är ju koncentrerade kring stadsdelen Ryd, men under året finns både Ekholmen, Lambohov, Johannelund, Berga, Tallboda, Vikingstad och Lambohov med flera representerat. Det här är inget som bara sker inne i stan utan det finns överallt.
I slutet av september inträffade flera rån på lika många dygn, två i Ryd, ett i Lambohov, ett i Ekholmen och ett i anslutning till Linköpings universitet. I flera fall finns likheter i tillvägagångssätt och polisen misstänker att de kan hänga ihop. Då offren har tvingats att lägga sig på marken är signalementen svaga.
– Min övertygelse är att det ofta är ett fåtal ungdomar som gör en stor del av de här brotten. Har du kommit så pass långt i din brottskarriär att du rånar andra så begår du troligtvis inte bara ett rån utan flera, säger Martin Hedberg.
Så var fallet i våras, när man såg att många rån rapporterades från Ekholmen.
– Men efter att vissa personer punktmarkerats där så hade vi endast ett rån i maj och två i maj. Det styrker vår tes att många brott begås i skov.
Ett vanligt scenario är att flera gärningspersoner ger sig på en ensam person till fots och uttalar någon form av hot för att offret ska lämna ifrån sig föremål som mobiltelefon, ytterkläder eller airpods. Hedberg menar att rån mellan ungdomar oftast stannar vid verbala hot och knuffar, men att gärningspersoner gärna säger sig bära kniv för att förstärka hotet. Majoriteten av förövarna och offer är mellan 14-17 år, men det förekommer även yngre.
– Det här året har vi arbetat med både 10- och 11-åringar. Det är i de väldigt unga åldrarna det börjar.
Polisen i Linköping säger sig inte ha hanterat rån med inslag av förnedring, som det under året har rapporterats om från andra orter i landet. Men visst handlar rånen ofta om att utöva makt lika mycket som att komma över saker av värde, tror Martin Hedberg.
Utredningsmässigt kan den här typen av brott vara svåra. Resultatet styrs mycket av om en gärningsperson kan pekas ut och tillgång på vittnen och övervakningskameror.
– Vi lägger väldigt mycket tid och kraft på att utreda, men det är stor skillnad om det finns misstänkta från början eller om det blir ett spaningsärende.