200 bilister får p-böter tillbaka

Nära 200 bilister i Linköping får sina p-böter tillbaka. Gunnar Danielsson överklagade sin bot för länge sedan. Men först när Kalla Fakta knackade på dörren ändrade kommunen skyltningen.

Den "nya" skyltningen består av en tilläggsskylt där det står 0–26 m.

Den "nya" skyltningen består av en tilläggsskylt där det står 0–26 m.

Foto: Linköpings kommun

LINKÖPING2016-09-01 15:00

Videon är inte längre tillgänglig

På kvällen den 4 december 2014 parkerade Gunnar Danielsson sin bil på Kungsgatan i Linköping. Enligt p-vaktens bilder mitt för vårdcentralen.

På platsen finns en skylt som upplyser om att det – mot avgift – är tillåtet att parkera 30 minuter på den aktuella platsen mellan klockan 08.00 och 18.00 under vardagar. Dag före söndag och under helgdagar är det tillåtet att parkera mellan klockan 08.00 och 15.00. Gunnar drog slutsatsen att det var tillåtet att parkera gratis efter klockan 18.00.

Rätt i hovrätten

Gunnar fick 700 kronor i böter och klagade hos polisen, som hänvisade till en lokal trafikföreskrift, som innebär att det råder parkeringsförbud i en zon i Linköpings innerstad och Vasastaden. Parkeringsförbudet gäller om det inte finns vägmärkesskyltar som anger att parkering är tillåten.

Gunnar överklagade till Linköpings tingsrätt, som gick på polisens linje. Gunnar begärde prövningstillstånd i Göta hovrätt som gjorde en gedigen genomgång av alla omständigheter och en närläsning av vägmärkesförordningen. Och gav Gunnar rätt.

Trots att Corren skrev om händelsen i november 2015, har kommunen inte ändrat skyltningen. Vare sig på Kungsgatan eller Repslagaregatan.

– Eftersom kommunen inte var part i målet nåddes vi inte av beslutet i hovrätten, säger Ulf Johansson Lorin, avdelningschef på miljö- och samhällsbyggnadskontoret.

Dukaten fortsatte alltså att utfärda p-böter på de aktuella vägavsnitten.

Kalla Fakta

I somras kontaktades p-bolaget Dukaten av TV4:s Kalla Fakta-redaktion, som kontrollerade parkeringsärenden i flera kommuner. Nu beslutade Linköping att göra "en förnyad juridisk genomlysning" av ärendet.

– Vi fann en diskrepens mellan den lokala trafikföreskriften från 2013 och de vägmärken som fanns på plats. Därför finns sedan i onsdags en tilläggsskylt om att parkering är tillåten endast 0–26 meter från skylten, och alltså inte efter den nämnda handikapp-platsen.

Den ursprungliga skyltningen var inte direkt lättbegriplig . . .

– Det ska vara lätt att parkera rätt i Linköping, men i det här fallet nådde vi inte ända fram, konstaterar Ulf Johansson Lorin

– Vår ambition var att göra det lättare att släppa av och på besökare i anslutning till vårdcentralen, men även att underlätta för boende.

Av- och påstigning alltså. Men rätten att parkera i 30 minuter sträcker sig endast från p-skylten fram till handikapp-platsen. Inte efter den. Det är detta som har missuppfattats av många bilister.

Så dåligt!

Gunnar Danielsson är förbluffad över kommunens agerande.

– Jag får rätt i högsta instans, ändå fortsätter kommunen att bötfälla. Det är ju helt otroligt! Man tror knappt det är sant!

Gunnar Danielsson har inte mycket till övers för p-skyltningen i kommunen.

– Det är överlag dåligt och obegripligt skyltat i den här stan. Kommunen får verkligen skärpa till sig och se till att hjälpa bilisterna i stället för att stjälpa dem.

Fler felskyltningar?

Kan det finnas fler platser med liknande typ av felskyltning i Linköping?

– Jag kan inte garantera att det inte gör det, men vi kan inte påminna oss några sådana platser just nu, säger Ulf Johansson Lorin.

Bilisterna som får tillbaka pengar kan alltså tacka TV4?

– Ja. Deras påstötning fick oss att titta på ärendet igen.

P-böterna ger kommunen många miljoner varje år . . .

– 2015 handlade det om 8 726 parkeringsanmärkningar som inbringade 4,7 miljoner kronor. Det är dock mindre än en promille av kommunens omsättning. Jag skulle önska att det var noll kronor. Vi vill arbeta förebyggande och upplysande och har ingen ambition att bötfälla så många som möjligt, säger UlfJohanssonLorin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om