Den stora branden i ett flerfamiljshus i Skäggetorp under midsommarveckan rubricerades ursprungligen som mordbrand alternativt allmänfarlig vårdslöshet. Nu ändras det till allmänfarlig vårdslöshet. "Mordbrand" stryks alltså från rubriceringen. Orsaken uppges vara att man inte kunnat se något som tyder på att branden varit anlagd.
– Man har till och med varit med hund på platsen och man har inte kunnat hitta någon brandfarlig vätska. Man tror inte att det är anlagt och därför rubriceras det om, säger förundersökningsledare hos polisen Lena Aslan. Hon är inte huvudansvarig för fallet, men svarar på frågor medan förundersökningsledaren för det konkreta ärendet är på semester.
Tekniker som genomfört brottsplatsundersökningen ska ha skickat ett eller flera batterier och laddare på analys till NFC. Huruvida det rör sig om batterier till en elcykel, vilket vi tidigare berättat om att det finns uppgifter om, kan Lena Aslan inte svara på helt säkert. I dagsläget finns ingen misstänkt, men misstanke kan komma att delges efter att den tekniska analysen genomförts.
– Om det visar sig vara ett batteri till elcykel som förvarats inomhus och batteriet av någon okänd anledning börjat brinna, då måste vi ändå ställa lite frågor, förklarar Lena Aslan.
Hur lång tid den tekniska analysen väntas dröja är ännu oklart. Eftersom ingen är frihetsberövad så kommer fallet sannolikt inte att prioriteras.
I och med att det inträffade inte längre rubriceras som mordbrand så finns det inga brottsoffer, målsägande, i form av enskilda personer.
– Allmänfarlig vårdslöshet är ett oaktsamhetsbrott. I nuläget finns ingen målsägande vad jag kan se. Men om vi får någon misstänkt så kommer ju fastighetsägaren att bli målsägande, säger Lena Aslan.
På fastighetsägaren HSB säger man sig ännu inte kunna uppge exakt hur många lägenheter som skadats i branden.
– Vi ska gå igenom alla lägenheter och kontrollera hur skadade de är. I slutet av veckan kan man säga lite mer om vilka lägenheter som är berörda, säger Mats Wall, vicevärd på HSB.
I en av trappuppgångarna har de boende redan fått komma tillbaka till sina hem igen. Totalt rör det sig om åtta lägenheter som fått grönt ljus efter att ha kontrollerats. Fortfarande återstår dock tjugo lägenheter där innehavarna är hänvisade till tillfälliga lösningar.
– Det är lite olika. En del bor på hotell, en del hos bekanta, andra på tillfälliga boenden, säger Mats Wall.