Heimstaden äger 467 studentbostäder i Ryd. De ingick i storaffären som gjordes 2017 när Heimstaden köpte sammanlagt 1 088 bostäder av Stångåstaden.
Drygt 400 av de 467 studentbostäderna är korridorrum, där åtta studenter delar på ett kök. Det tänker Heimstaden nu ändra på. Planen är att bygga om 144 korridorrum till lägenheter.
– Beståndet motsvarar inte efterfrågan. Ungefär 70 procent av studenterna föredrar en lägenhet, säger Christoffer Gerking, fastighetsförvaltare på Heimstaden.
Ryds allé 15 blir pilotprojekt. Fyra rum i varje korridor byggs om till smålägenheter, medan de övriga fyra rummen blir två större lägenheter. Det gamla gemensamhetsköket blir också en lägenhet.
– Åtta rum blir alltså sju lägenheter, men vi räknar med att två personer kommer att bo i de större lägenheterna. Så det blir inte färre hyresgäster utan snarare fler, säger Mathias Klöver, projektledare på Heimstaden.
Det är bara bottenvåningarna som byggs om. Bygger man om korridorerna på andra och tredje våningen skulle det krävas installation av hissar, något som inte finns i husen i dag.
– Dessutom vill vi behålla en del korridorboenden. Det första boendet som ny student ska ju oftast vara ett korridorboende för att komma in i gemenskapen, säger Mathias Klöver.
Stångåstadens dotterbolag Studentbostäder har redan byggt om runt en fjärdedel av sina korridorer till lägenheter, mestadels till små ettor men även till femmor för kollektivboende där korridoren blivit en del av bostadsytan.
Är då studentkorridorer en boendeform på utdöende? Absolut inte, enligt Studentbostäders vd Simon Helmér.
– Korridorer kommer vi alltid att ha. Under samma tid som vi byggt om 25 procent av rummen till lägenheter har vi renoverat dubbelt så många till moderniserade korridorrum. Våra undersökningar visar att de som bor i korridor är väldigt nöjda med sitt boende.
Cirka 20 procent av Studentbostäders hyresgäster är internationella studenter och de vill nästan alltid bo i korridor, enligt Helmér.
– Att lära känna personer från andra kulturer är en del av deras upplevelse. Förstaårsstudenter vill också i stor utsträckning bo i korridor.
Lägenheterna, även de små, blir dyrare än korridorrummen.
– Ett korridorrum i Linköping kan man få för 30 000 kronor om året, inklusive bredband, el, värme och vatten. En lägenhet kostar i alla fall 40 000–50 000, säger Simon Helmér.