– Det fungerar som ett eget slutet ekosystem med automatisk bevattning. Regnvattnet tas omhand, pumpas upp, sipprar ner över växterna och slussas tillbaka igen, säger Byggvestas förvaltare Rickard Lindström.
Just nu färdigställer Byggvesta 374 nya studentlägenheter intill de 370 som finns där sedan tidigare på Studievägen, ett stenkast från Universitetet. Sista etappen ska vara inflyttningsklar till terminstarten.
På gaveln till ett av de nya husen, som gränsar till Valla koloniområde, har en fasad fyllts med bikupe-liknande kassetter med växtfrön som framöver ska bilda en grön vägg.
Projektet är ett samarbete mellan Byggvesta, betongtillverkaren Butong och arkitektbyrån Winell Jern.
Växtväggar är inget nytt. Men enligt de inblandade i Linköpingsprojektet är detta Sveriges första växtvägg på ett flerbostadshus.
I slutet av förra veckan kom växtväggen på plats. Och även om det gråa är betydligt mer framträdande än det gröna syns det tydligt att det börjar gro så smått.
– Växterna är utvalda för att klara mycket skugga eftersom huset vetter mot norr, säger Rickard Lindström.
Syftet med växtväggen är inte bara att skapa en pampig entré till området. Den ska också fungera som restaurang åt pollinerande insekter och i förlängningen minska risken för psykisk ohälsa hos studenterna.
"Gröna fasader leder till ökat mänskligt välmående genom att fungera både bullerdämpande och avstressande", säger Lars Höglund, vd på Butong, i ett pressmeddelande.