17-åringen ville stötta terrormisstänkt

Corren har tagit del av en text som tyder på IS-sympatier hos den terroråtalade Linköpingstjejen. Enligt forskare är det en trend i hela Europa att unga kvinnor försöker ta sig till terrorgrupper.

Linköping2016-01-20 20:51

Texten är formulerad som ett brev med tröst och stöd till en person med namnet Mohammed. I slutet av brevet finns en teckning som hänvisar till Twitter där man bland annat kan hitta en uppmaning att skriva uppmuntrande brev till "vår käre bror och vän Mohammed Mohsin Ameen" i London.

En koll på Google visar att Mohammed Mohsin Ameen, 23, född i östra London, greps av Scotland Yards anti-terror grupp i oktober förra året. Han ska ha drivit en terrorkampanj via sociala medier och uppmuntrat unga muslimer att ansluta sig till IS. Mannen har startat 42 olika twitter-konton och skickat över 40 000 tweets med budskap som glorifierar terrorgruppen IS. Detta för att locka unga muslimer, uppger Express som är Daily and Sunday Express hemsida.

Corren har fått ta del av anteckningarna via en nära släkting till den 17-åriga flickan. Hela anteckningsblocket finns hos svensk polis. Flickan greps i Wien i december efter att hennes familj har larmat polisen i Österrike och sagt att hon var på väg till IS. I Sverige är det inte straffbelagt att planera att åka till IS och därför är flickan inte misstänkt för något brott här. Enligt österrikisk lag finns det möjlighet att pröva fallet i Österrike trots att flickan inte är österrikisk medborgare. Och i veckan åtalades flickan, misstänkt för "delaktighet i en terrororganisation" genom att ha planerat att ansluta sig till islamiska staten. Detta är brottsligt enligt österrikisk lagstiftning.

Terrorforskare Magnus Norell har hört om Linköpingtjejens fall och för honom är detta en del av en trend i hela Europa.

– Allt fler unga kvinnor försöker ta sig till IS även om det fortfarande är flera män. Ett stort problem, både i Sverige och i resten av Europa, är att det är svårt att diskutera och prata om detta fenomen, säger Magnus Norell till Corren.

Enligt honom ser de allra flesta av oss bara en tiondel av allt som islamska staten visar på tv och sociala medier. Det som är hemskt. Men de unga människor som åker till IS ser de resterande 90 procent och tror att det är något bra.

– De som åker tror att de bygger ett nytt ideellt samhälle, kalifatet. Men de ungas starka ideologiska övertygelse reduceras av dagens samhälle till en sjukdom som ska botas med samtal med några klokare personer. Det är ingen framgångsrik väg att ändra på unga människors åsikter, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om