Som Moderaternas rättspolitiska talesperson var han, under torsdagen, på plats i Linköping för att presentera partiets nya nationella polismål. Efter ett besök vid social- och omsorgsförvaltningens kontor på Drottninggatan, på väg till tåget hem till Stockholm, förklarar han vad det nationella målet skulle innebära för Linköping och Östergötland.
– Visst, poliserna är fler i dag än någonsin tidigare, men även Sveriges befolkning har ju vuxit. Vi vill, senast 2028, se samma polistäthet här som snittet i EU, vilket skulle innebära att Sverige gick från 22 000 till 32 000 poliser. För Linköpings del, om man bryter ned det på befolkningen, skulle det innebär 160 fler poliser och för länet är siffran ungefär 420 stycken, säger Johan Forssell.
Tillsammans med en utökad polislönesatsning och ett förslag om betald polisutbildning, där studielånen skrivs av efter fem år i yrket, menar M att partiets polismål skulle vara den största offensiven mot gängbrottsligheten någonsin.
– Vi tänker göra vad som krävs, säger Johan Forssell.
Hävdar inte alla partier det?
– Jo, men det blir ju bara värre och värre. Det finns inget parti som vill ha kriminalitet men ändå förlorar vi fortfarande mark mot gängen.
Hur ska ni lyckas få upp antalet poliser, så snabbt?
– Det man inte ska göra är att sänka kraven för att komma in på polisutbildningen. Det blir en väldigt kortsiktig lösning. Istället vill vi göra polisyrket mer attraktivt att söka till och vara kvar i.
Men är det möjligt att lyckas med till 2028?
– Jag tror att det finns ett stort intresse och en nyfikenhet för polisyrket men det är några delar som inte fungerar. Många poliser lämnar yrket för att de inte får ihop sin ekonomi, och det handlar om några tusenlappar i månaden.
M har tidigare fått kritik för att antalet antagna vid polisutbildningarna minskade med 90 procent mellan 2008 och 2010.
– Det som hände var att alliansen satte upp ett mål om 20 000 poliser och när målet hade nåtts var det glädjande nog få som lämnade yrket. Då behövde man inte utbilda särskilt många. Det hade naturligtvis varit bättre om man redan då hade satt upp ett nytt mål om en ännu större utbyggnad.
Johan Forssell menar att hela polissatsningen skulle handla om "flera miljarder".
Och var tas de pengarna ifrån?
– Dels handlar det om att använda det reformutrymme som finns men vi säger också nej till olika former av bidragsutbyggnader, bland annat införandet av en familjevecka. Rättsväsendet är en viktigare prioritering än mer semester.
I Linköpings kommun har M haft makten under stora delar av 2000-talet.
– Rättsväsendet är statens ansvar, inte kommunernas. Kommunerna gör väldigt mycket, så är fallet i Linköping, men kommunerna kan inte täcka upp för en misslyckad nationell rättspolitik. Det är inte lärare och fritidspedagoger som ska stoppa skjutningarna – det är polisen som ska göra det, säger Johan Forssell.
Men det förebyggande arbetet då, satsar ni lika mycket där?
– Det finns flera delar i det här, det brottsförebyggande har vi också med, men en för slapp rättspolitik har gjort att vi misslyckat att stoppa kriminaliteten över tid.
Och vad har M för ansvar där?
– Det är klart att jag önskar att ännu mer hade gjorts tidigare, att alliansen hade skärpt ännu fler straff, men det förtar inte det faktum att samhällsutvecklingen spårat ur fullständigt under de senaste åren.