Dialect vid Malmslättsvägen har funnits i 25 år. TP Fastigheter äger den 1 150 kvadratmeter stora fastigheten och nu ansöker de om en ny detaljplan. Planen går ut på att riva den byggnad som står där idag och ersätta den med två sammanhängande bostadshus, ett med sex våningar och ett med nio.
– Vi är i en expansionsfas och ökar vår tillväxt inom IT och letar efter nya, större lokaler som inte behöver ligga så centralt som vi gör i dag berättar Peter Kennås, som är en av delägarna.
Dialect i Linköping har i dag tolv anställda. Många förknippar nog Dialect med telefoner, men det är bara en del av verksamheten.
– Vi erbjuder drift, försäljning och underhåll av IT- och telekomsystem till företag. IT har vi hållit på med sedan 1996, berättar Peter.
TP Fastigheter ville först bygga 16 våningar högt. Men efter diskussioner med kommunens plankontor har man landat i ett tvådelat hus med 6 respektive 9 våningar. Plankontorets bedömning är att staden inte behöver ett landmärke i det här läget utan en sammanhängande stadsbebyggelse.
– Jag har inget emot riktigt höga hus, men det här är nog inte det rätta läget för det. Här gäller det bland annat att visa hänsyn till griftegården och till Valla Berså mittemot, med sin speciella arkitektur, kommenterar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Muharrem Demirok (C).
Peter Kennås gillar förslaget som tagits fram av Erséus Arkitekter.
– De har ritat vackra hus med lite smalare kroppar som låter ljuset sippra igenom, säger han.
Om planerna blir verklighet skapas ett 60-tal bostäder. Taken ska bli utemiljö åt de boende, bottenvåningen är vikt åt kommersiella lokaler och under jord planeras garage.
Att bygga bostadshus vid Malmslättsvägen stämmer väl överens med kommunens översiktsplan, där man vill förvandla Malmslättsvägen från en trafikled till en gata med innerstadskvaliteter. Samhällsbyggnadsnämnden sade också ja till en planprövning, det första nålsögat som ska passeras i den kommunala processen.
Detaljplanearbetet väntas inte starta förrän 2023 och bli klart 2024. Dagens detaljplan från 1946 tillåter bara en byggnadshöjd på fyra meter och endast ”bensinstations-, biltjänst- och garageändamål” samt handel ”i den utsträckning byggnadsnämnden prövar lämpligt”.
På tomten låg länge en gammal mack – som under decennierna skiftade namn från Pratts till Standard och Esso.