Miljonstöd till idrottsföreningar: "Ett hästjobb"

16 idrottsföreningar i Linköping skrev brev till politiker och påtalade sin ekonomiska situation. Nu avsätts sju miljoner kronor, som ett stöd under 2023, till föreningar som driver egna anläggningar. "Jättepositivt", säger Jörgen Lööv från IFK Wreta Kloster.

Jörgen Lööv, ordförande i IFK Wreta Kloster, är positiv till S+M-styrets satsning men menar att det stora frågetecknet fortfarande kvarstår. "Driftsbidraget har inte räknats upp på 28 år", säger han.

Jörgen Lööv, ordförande i IFK Wreta Kloster, är positiv till S+M-styrets satsning men menar att det stora frågetecknet fortfarande kvarstår. "Driftsbidraget har inte räknats upp på 28 år", säger han.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-11-21 05:00

I budgeten för 2023 öronmärkte Socialdemokraterna och Moderaterna, som styr Linköpings kommun, 30 miljoner kronor som så kallade resursmedel. Det är pengar som under året kan användas om något oförutsett inträffar. Nu, när året börjar lida mot sitt slut och en stor del av pengarna finns kvar, väljer S+M-styret att genomföra en rad satsningar som inte innebär ökade kostnader kommande år.

undefined
Kommunalrådet Elias Aguirre (S) konstaterar att S+M-styret jobbar med frågan om det framtida driftsbidraget. "Men jag är jätteglad att vi har kunnat få loss de här pengarna", säger han.

En av satsningarna, på sammanlagt sju miljoner kronor, riktar sig till föreningar i Linköping som driver egna idrottsanläggningar. Dessa är cirka 70 stycken. Två miljoner kronor går till att tillfälligt höja föreningarnas kommunala driftsbidrag medan fem miljoner kronor utgör en pott pengar. Här kan föreningarna ansöka om pengar för att till exempel rusta upp sina anläggningar.

– Vi vet att idrottsföreningarna gör ett hästjobb och bidrar mycket till att Linköpingsborna kan röra på sig och att unga har något vettigt att göra på fritiden. En sak som är väldigt tung för föreningarna är att hålla efter sina anläggningar – fotbollsplaner, klubbhus ja allt som finns runt omkring. Nu ser vi till att göra en investering där, säger kommunalrådet Elias Aguirre (S).

undefined
Det öppna brevet till politikerna har skrivits under av 16 idrottsföreningar. Bland annat Hemgårdarnas BK (som syns på bilden) men också BK Derby, BK Kenty, BK Ljungsbro, Hjulsbro IK, Malmslätts AIK och Tallboda IF.

Beslutet har föregåtts av att 16 olika idrottsföreningar, under hösten, har skickat in ett öppet brev till kommunen – och påtalat den ekonomiska situationen. IFK Wreta Kloster, Sturefors IF och Hemgårdarnas BK är några av föreningarna.

– Jag tycker att det är jättepositivt att vi nu erhåller ett driftsbidrag under 2023 som är en extra förstärkning av det bidrag som vi har i grunden. Men stödet har varit detsamma i 28 år, sedan 1995, och det viktiga för oss i föreningarna är att vi får rätt förutsättningar från 2024 och framåt. Systemet behöver göras om så att driftsbidragen indexuppräknas inför varje nytt år, säger Jörgen Lööv ordföranden i IFK Wreta Kloster.

undefined
S+M-styret avsätter fem miljoner kronor i en pott pengar. Här kan till exempel IFK Wreta Kloster ansöka om pengar till satsningar vid deras idrottsanläggning Kungsbrohov.

Enligt föreningarnas öppna brev betalar kommunen ut sammanlagt 5,5 miljoner kronor till föreningarna, i driftsbidrag, under 2023. Om stödet hade indexuppräknats sedan 1995, alltså höjts i förhållande till kostnadsutvecklingen i samhället, hade stödet legat på cirka 11 miljoner kronor.

– Jag tycker att de bidrag som utgår till idrottsföreningar måste vara aktuella och löpande uppdateras. Samtidigt är vi nöjda över det här beslutet men det som långsiktigt kommer göra skillnad är att vi får rätt ersättningar från och med 2024 och framåt.

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde la Liberalerna och gruppledaren Åsa Wennergren ett förslag om just detta.

– Det är bra att föreningarna nu får pengar men den stora frågan är att drift- och anläggningsstödet måste räknas upp till 2023-års prisnivå. Föreningarna kan inte gå med mössan i hand varje år och be kommunen om pengar. Det måste bli mer långsiktigt, säger hon.

undefined
"Det är en stor skillnad på vad föreningarna får i bidrag i jämfört med hur mycket pengar kommunen lägger på att drifta sina egna anläggningar", säger Liberalernas gruppledare Åsa Wennergren som anser att driftsbidraget borde räknas upp redan till rätt prisnivå redan till 2024.

Enligt Elias Aguirre (S) jobbar S+M-styret med frågan om det framtida driftsbidraget.

– Det finns en poäng i det som föreningarna lyfter fram. Men det blir en fråga för kommande budgetarbete, säger han.

Varför har stödet inte räknats upp på så länge?

– Det får du fråga sex–sju politiska styren, tillbaka i tiden, om. Men det är klart att det konkurrerar med mycket annat på kultur- och fritidsområdet och det kanske är andra satsningar som lockar mer än att höja ett enskilt bidrag. Men jag tror att det är viktigt att göra och vi jobbar med frågan.

Mer om satsningarna

Förutom det ökade bidraget till föreningar genomför S+M-styret fler satsningar med hjälp av resursmedlen. Social- och omsorgsnämnden får 1,5 miljon kronor för att bland annat rusta upp boenden för våldsutsatta kvinnor. Nämnden får också 7 miljoner kronor för att bland annat genomföra åtgärder kopplade till ett förändrat säkerhetsläge. Samhällsbyggnadsnämnden får i sin tur en miljon kronor för att bland annat rusta upp badplatserna i Sturefors och Amundebo samt genomföra trygghetsåtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!