Vår stad
Den mark där flyglarna står, det vill säga kilen mot Drottninggatan, ingick inte i parkens ursprungliga område. Den delen köpte Trädgårdsföreningen i januari 1864. Arbetet med att uppföra flyglarna inleddes redan samma vår. De är uppförda och sannolikt även ritade av Linköpings dåtida storbyggmästare Jonas Jonsson.
Hösten 1864 flyttade trädgårdsdirektören Christian Kroné in i den västra flygeln. Den fungerade som tjänstebostad för parkens chef ända fram till 1981, då den legendariske Gunnar Heiman gick i pension. Den östra flygeln användes ursprungligen som elevbostad och fröhandel.
Byggnaderna stod ursprungligen såväl tätare intill varandra som betydligt närmare Drottninggatan än vad de gör idag. Eftersom Drottninggatan skulle breddas blev det nödvändigt att hösten 1954 flytta flyglarna något längre in i parken. För att möjliggöra ett rymligare entréparti flyttades dessutom byggnaderna isär. Samtidigt genomgick flyglarna en betydande ombyggnad varvid exteriörerna förenklades efter arkitekten Olow Netz ritningar. Projektet innebar även att de till flyglarna hörande uthusräckorna flyttades till Gamla Linköping.
År 2000 återställdes flyglarna exteriört till sin forna glans under ledning av arkitekt Magnus Ahrén. Initiativtagare var stadsträdgårdsmästare Carl Blomqvist, som anlitade visst stöd för projektet från Gamla Linköping.
Trädgårdsföreningen bildades 1859 efter ett initiativ av prosten Petter Nejdel i Skönberga vid Söderköping. Föreningens ursprungliga syfte var att verka för bättre folkhushållning genom att öka intresset för trädgårdsskötsel och odling av nyttoväxter. Att anlägga en plantskola med en sortimentsträdgård var medlet för att nå målet.
Redan några dagar efter det att föreningen bildats lanserade kamreren K G Bodin, Linköpings då starke man, förslaget att anlägga en promenadplats eller park i anslutning till odlingarna. Bodins förslag var socialt färgat, parken skulle ge de trångbodda stadsborna möjlighet att få frisk luft och slippa den stank som framförallt sköna sommardagar var stadsmiljöns kännetecken. Det var Linköpings förste trädgårdsdirektör Christian Kroné som ledde förverkligandet av såväl plantskolan som parken.
I januari 1894 avvecklades föreningen varvid all dess egendom donerades till staden.
Litteratur Inga Wallenquist: En park i staden, 2009. Tack till Jocke Johansson.
Rättelse: Adolfsberg, omskrivet den 5 september, stod färdigt 1878.