150-åring firade med stil

När man 150-årsjubilerar bör man ställa till med ett rejält kalas. Det var precis vad Stadshuset gjorde, med påmpa och ståt, på lördagen när allmänheten välkomnades på besök.

Borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt välkomnade besökare till Stadshuset.

Borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt välkomnade besökare till Stadshuset.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2014-08-23 19:00

Borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt, invigde jubileet till tonerna av Linköpings ungdomsmusikkår.

– Alla beslut som är viktiga för Linköpingsborna, allt som påverkar invånarna utom landstingsfrågor, bestäms det om här. Det är ett otroligt viktigt hus, säger Ann-Cathrine Hjerdt.

Med det mäktiga borgmästarhalsbandet kring halsen, där namnen på alla kommunens stadsdelar är ingraverade, hälsade hon på medborgarna som kommit för att se hur det ser ut i maktens korridorer.

– Ja, det här halsbandet bär jag vid högtidliga tillfällen, vilket det verkligen är i dag. Det finns mycket att se här inne, Stadsantikvariatet har en utställning och det är guidade visningar i flera av salarna, säger hon.

Hon tycker det är härligt med mycket folk på plats i huset som ritades av den berömda arkitekten Johan Fredrik Åbom, som bland annat ritat Berns salonger i Stockholm.

– Jag kan sakna besöken ibland, så det är kul att så många letat sig hit.

Vädergudarna verkade inte bry sig nämnvärt om att ett 150-årsjubileum skulle firas, men regnet till trots lockade Stadshuset en hel del besökare. Två av de yngre besökarna var Eija Topphuvud, 35, och hennes son Edvin, 1.

– Jag ville gärna gå hit för jag var nyfiken på hur det såg ut här inne, Edvin hade inte så mycket att säga till om, haha. Arkitekturen är väldigt fin, säger hon.

En annan duo som besökte både Stadshuset och Stadsfesten för första gången var två Norrköpingsbor.

– Egentligen har vi kommit hit för att träffa min systerdotter Carina Glenning i ert tält, men så gick vi in här för att vi var nyfikna, säger Christer Gustafsson.

– Ja, men detta var intressant att se. Huset är imponerande, speciellt fönstren är väldigt vackra, säger Monica Tulldahl Gustafsson.

Det var full aktivitet i de flesta rummen och Stadsfullmäktigesalen var nästan fullsatt när Linköpingshistorikern Gunnar Elfström kåserade live om staden och Stadshuset. Ett annat välbesökt ställe var salen längst ner i politikerkorridoren där portträtten av de tidigare ordförandena hänger. Stadshuset fungerade under många år som läroverk och guiden berättar att politiker har huserat i huset sedan 1921. Den första kvinnliga ledamoten valdes in 1916, några år innan kvinnor fick rösträtt. Men på väggen är det klar manlig dominans där endast tre av de tolv porträtten föreställer kvinnor.

– Ja, vi får se i höst om det blir en kvinna till på väggen, säger guiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!