Ungdomar upprörda efter polisens ingripande

Flera av de ungdomar som var på plats under polisens insats på Stora torget i helgen är upprörda. 14-åriga "Amir" pepparsprejades och menar att polisens agerande var omotiverat – men medger samtidigt att han gick tillbaka till platsen efter att ha avvisats.

"Egentligen spelar det ingen roll om det var andra som bråkade. Det är inte själva bråket det handlar om, utan efterspelet av bråket. När man vill upplösa en stämning, då avvisar vi folk. Men börjar man motsätta sig, då blir de en del av problemet på platsen", säger polisens presstalesperson Marcus Anefur.

"Egentligen spelar det ingen roll om det var andra som bråkade. Det är inte själva bråket det handlar om, utan efterspelet av bråket. När man vill upplösa en stämning, då avvisar vi folk. Men börjar man motsätta sig, då blir de en del av problemet på platsen", säger polisens presstalesperson Marcus Anefur.

Foto: Jonathan Posluk

Linköping2023-08-16 17:00

Sedan polisens insats på söndagskvällen har ett tiotal ungdomar hört av sig till redaktionen. De är kritiska till polisens agerande som de beskriver som våldsamt. Polisen kom till Stora torget efter uppgifter om ett bråk mellan ungdomar utanför Burger King. Flera personer avvisades från platsen, tre omhändertogs – två minderåriga och en person som misstänks för ringa narkotikabrott.

Vi har träffat en av ungdomarna som var på plats, den 14-åring som polisen använde pepparsprej mot under ingripandet. Han har valt att vara anonym, men vi kan kalla honom Amir.

Amir berättar att det var många ungdomar på platsen, de flesta var i yngre tonåren och bekanta till honom.

– Det var två som började bråka med varandra, men vi andra höll oss undan. Sen kom polisen, men då hade de som bråkat redan försvunnit. Polisen sa att vi skulle gå därifrån. Jag blev jätteförvånad, vi hade ju inte gjort något. Vi sa det till polisen. Då sa de att vi är avvisade från platsen och inte skulle komma tillbaka.

Amir är upprörd över polisens agerande. Han menar att de inte var stökiga och att polisen omhändertog fel personer.

– Vi gick därifrån och då kom jag på att jag hade glömt min påse med jobbkläder utanför Burger King, så jag gick tillbaka för att hämta påsen. Det var då de tog fast mig.

Varför gick du tillbaka om du hade blivit avvisad?

– Det var första gången jag blev avvisad, jag visste inte hur det gick till. Jag skulle ju bara hämta min påse med kläder. Istället tog poliserna fast mig och försökte brotta ner mig. Jag blev rädd och försökte knuffa bort dem. De höll fast mig och drog mig till bilen. De försökte sätta handbojor på mig och drog i mig. Jag sa att jag kan vända mig själv, men de började skrika. Då pepparsprejade de mig.

I ett filmklipp vi har tagit del av skriker Amir högt.

Kan du förstå att du uppfattats som aggressiv?

– Nej, det är absolut inte rimligt. För i situationen borde de ändå förstått att jag hade panik. Jag tycker att våldet de använde var onödigt. Om de skulle ha vetat att jag bara skulle hämta mina kläder, så tror jag att de skulle ha låtit mig göra det.

Varför gick du inte bara med på att följa med polisen?

– Alltså, de höll fast mig så jag blev jätterädd och arg. Jag försökte få bort polisen från mig och de brottade ner mig.

undefined
Polisinsats på Stora torget 13 augusti 2023.

Polisens presstalesperson Marcus Anefur säger att han inte känner till de exakta omständigheterna i det aktuella fallet, men att polisen har rätt att avvisa personer från en plats med stöd av polislagen och att det då ofta uppstår diskussioner.

– Om personen inte hörsammar det vi säger så kan vi avlägsna en person, alltså rent handgripligen ta den från platsen. Räcker inte det, kan vi även omhänderta personen. Om man då dessutom gör motstånd så kan det rendera i – oavsett ålder – att polisen tar tag i en och genomför den åtgärden ändå. Då kan det vara att man blir sprejad, omhändertagen och även fängslad. Det är aldrig okej att handgripligen motsätta sig polisens arbete. Man får ha åsikter, men då får man uttrycka dem på annat sätt.

De som omhändertogs ska enligt våra uppgifter inte ha varit de som bråkade?

– Egentligen spelar det ingen roll. Det är inte själva bråket det handlar om, utan efterspelet av bråket. När man vill upplösa en stämning, då avvisar vi folk. Men börjar man motsätta sig, då blir de en del av problemet på platsen och det är väl det som har skett i det här fallet utifrån vad jag kan utläsa.

Marcus Anefur påminner om att man inte bara har rättigheter i samhället, utan även skyldigheter. Han framhåller att det är polisen som har våldsmonopol i Sverige och som därmed har rätt att ta till våld när de bedömer att det är nödvändigt.

Den unge killen som blev sprejad menar att det vidtogs onödigt våld, vad tänker du om det?

– Jag kan inte gå in på en enskild händelse, jag har inte den insikten i den händelsen, men polisen som har pepparsprejat den här individen har ju gjort en bedömning och den får man förlita sig på.

Att avvisa personer för ordningsstörning är också ett sätt för polisen att förhindra att brott begås.

– När det har varit bråk på platsen, så ska det inte bli något efterspel när vi har lämnat den här ytan. Om folk går åt olika håll så brukar det inte bli så mycket mer. Men om folk står kvar på platsen när vi åker därifrån så brukar det blossa upp igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!