– Det kan liksom vara allt. Antingen att man bara visar "den" eller filmer på när de rör vid sig själva typ, berättar Alva, 14 år i Linköping. Hennes jämnåriga skolkompisar, Hanna och Mina nickar instämmande.
Det här är inget nytt för dem. Alla tre har flera gånger fått meddelanden av sexuell karaktär skickade till sina mobiltelefoner. Oftast är avsändarna okända, men ibland kan det vara någon man tror sig veta vem det är.
– Först blir man lite chockad, sen mest obekväm – och arg. Jag fattar inte poängen med att skicka sånna bilder, säger Hanna upprört.
Hur ofta eller hur många gånger personer har sökt kontakt med dem på det sättet är svårt att uppskatta, men beteendet är normaliserat och en del av ens vardag, menar de. Oftast handlar det just om så kallade "dickpics", alltså bilder på det manliga könsorganet, som kommer i privata meddelanden. Mest förekommer det på appen Snapchat, men också Instagram, säger de.
– Det kan vara att man addar en ny person på "Snap" och det första de gör är att skicka en dickpic. Man är liksom inte beredd på det. En person kan verka vanlig först och se ut som någon man kanske känner, men så får man en bild som man inte har bett om, säger Alva och Hanna fortsätter:
– Någon kan verka snäll, men sen frågar de efter bilder. Det kan vara "om du gör det här eller skickar en nakenbild på dig, så kan jag skicka bilder tillbaka" eller "Om du inte skickar, så åker jag hem till dig."
Det de beskriver är ett vanligt tillvägagångssätt för att initiera olika typer av sexualbrott, oftast riktade mot unga flickor. Inte sällan inleds en kontakt med harmlöst chattande, bekräftelse och uppmuntran. Snabbt kan en önskan om en ansiktsbild övergå i krav på bilder av mer naken karaktär – bilder som sen kan användas som hot om man inte skickar fler. Om hoten är tomma ord eller inte, är omöjligt att veta. Det tycker Mina är väldigt obehagligt.
– Det är ju läskigt, för man har ju hört talas om att det faktiskt sker på riktigt – att en del åker hem till tjejerna eller att bilder har spridits på skolor.
Mina tror att många av de som skickar bilder på könsorgan mest är ute efter någon sorts uppmärksamhet.
– Eller att man hoppas på att få något snuskigt tillbaka. Det kan säkert också vara "en kul grej" mellan några vänner, typ att man säger "jag skickade den här bilden till henne igår, kolla vad hon svarade".
Alla tre säger att de kan prata om ämnet med sina föräldrar om de behöver det. Av erfarenhet har de lärt sig att känna igen tecken på fejkkonton och vad man ska akta sig för. Själva är de noga med vilken typ av profilbilder de använder på sig själva.
Varför tror ni att man drar sig för att polisanmäla sånt här?
– Det är ju pinsamt att prata om, man vill liksom inte ta upp det ifall det skulle kunna vändas emot en eller få jobbiga konsekvenser, säger Alva.
Har ni själva funderat på att anmäla någon gång?
– Nej, det känns inte som det skulle tas på allvar.
Mina fyller i:
– Jag känner en som fick en dickpic av en hon kände, men när hon berättade om det så sa han att det bara var på skoj. Det togs upp med lärare, men det hände ingenting. Sen tänker jag att det kan vara svårt att hitta en person och att bevisa något, men jag tycker att det är viktigt att anmäla om det är någon man känner och om det är någon som kan ha gjort samma sak mot fler.