13 Liu-forskare får allvarlig kritik – ska ha fuskat

13 forskare på Linköpings universitet kritiseras för oredlighet i forskning av en statlig myndighet. Deras forskningsresultat har enligt myndigheten varit påhittat.

En grupp forskare på Linköpings universitet får allvarlig kritik i ett beslut från den nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

En grupp forskare på Linköpings universitet får allvarlig kritik i ett beslut från den nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2020-12-29 11:00

Beslutet togs av den nationella Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, Npof. Forskarna hör hemma på den tekniska fakulteten vid Linköpings universitet. 

Den allvarliga kritiken berör fyra vetenskapliga artiklar som har publicerats mellan 2014 och 2019. Två gruppledare var medförfattare till samtliga fyra artiklar, medan de övriga elva forskarna deltog i skrivandet av en eller högst två av de anmälda artiklarna. Enligt anmälan hängde diagram och rådata inte ihop med forskningsresultat i tre artiklar medan rådata saknades i den fjärde. Det är endast allvarliga avvikelser från god forskningssed som utgör oredlighet i forskning och som faller under nämndens prövning. Andra avvikelser hanteras av forskningshuvudmännen.
 

Efter en sakkunnigprövning har nämnden kommit fram till att artiklarna innehåller "fabricerade forskningsresultat" och att rådata inte stödjer de redovisade resultaten samt att vissa tillhörande datafiler har blivit manipulerade. Nämndens bedömning är att det inte finns några rimliga förklaringar till det. 

"Det saknas vetenskapligt godtagbara förklaringar till varför de anmälda forskarna fabricerat forskningsresultat på det sätt som skett i artiklarna", skriver nämnden i sitt beslut. Därför har de forskarna gjort sig skyldiga till oredlighet i forskning. Beslutet fattades den 18 december och har ännu inte vunnit laga kraft eftersom det kan överklagas inom tre veckor.

Anmälan mot de här forskarna kom först till Linköpings universitet för mer än ett år sedan. Då inledde universitetet en utredning. Men den 1 januari inrättades Nämnden för prövning av oredlighet i forskning, en ny statlig myndighet under Utbildningsdepartementet, som fick uppdraget att pröva frågor om forskningsfusk. Eftersom universitetet inte var klar med sin utredning överlämnades den till den nationella nämnden i januari.

Ulf Nilsson, dekan på den tekniska fakulteten ser allvarligt på kritiken från nämnden.

– Det handlar om forskning kring nya material och den nationella nämnd som har att pröva misstankar om oredlighet i forskning har konstaterat att vissa forskningsdata som ligger till grund för fyra internationella publikationer måste ha fabricerats, säger Ulf Nilsson.

– Det är en allvarlig avvikelse från god forskningssed, men beslutet från Npof har inte vunnit laga kraft och kan komma att överklagas av de forskare som hålls ansvariga. Lagstiftningen inom området är ny och i ett fall som detta då flera forskare medverkat i forskningen är framför allt ansvarsfrågan oprövad.

Vad händer med forskarna om/när beslutet har vunnit laga kraft?

– Det är en fråga för den närmaste chefen och för rektorn. Påföljden kan variera alltifrån varning till uppsägning. Det är svårt att gissa hur det kan bli i det här ärendet eftersom många forskare har varit inblandade. Vi kommer också att informera de som finansierar forskarnas arbete och de som har publicerat artiklarna.

Ska ni informera några andra universitet?

– Vi gör våra avvägningar vilka som ska informeras. Allmänheten har informerats på vår hemsida.

Oredlighet i forskning är, enligt Ulf Nilsson, alltid en allvarlig sak.

– Men det finns olika grader. Paolo Macchiarini är ett exempel och de här forskarna är inte i den pariteten.        

Fakta

Beslut att oredlighet har ägt rum betyder att det har varit fråga om fabricering, förfalskning eller plagiering; att en allvarlig avvikelse från god forskningssed har skett och att det har skett med uppsåt eller grov oaktsamhet.

Npof består av en ordförande och tio övriga ledamöter samt en ersättare för ordföranden. Ordföranden och ersättaren är ordinarie domare. Övriga ledamöter har vetenskaplig kompetens inom olika områden och några har erfarenhet från arbete med frågor om god forskningssed.  

Karta: Linköpings universitet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!