Ludvig Gransten i klass 7E på Nya Munken i Linköping skulle inte beskriva sig som en uppfinnare. Entreprenör tycks vara en mer passande titel.
– Jag har alltid tyckt att det är kul att hitta på nya saker som jag kan sälja. Jag har målat krukor, gjort träslöjdsgrejer, halsband.
Trots att han inte ägnat sig åt uppfinnande i någon större utsträckning tidigare är han nu en av de högstadieelever som vunnit Unga innovatörers tävling med sitt bidrag "Heatlock".
Kan du beskriva vad det är du har uppfunnit?
– Det är ett lås som inte fryser. Inuti låset finns en ståltråd virad runt låsmekanismen och bygelns fästen. Ståltråden värms upp med hjälp av ett batteri, som laddas upp av solceller på låsets utsida, förklarar Ludvig.
Som tioåring cyklade Ludvig ofta till skolan, och märkte att låset till cykeln ibland inte gick att få upp under de kalla vintermånaderna. Då var det något han tvingades förlika sig med. Men så när hans NO-lärare Eva Byléhn anmälde klassen till uppfinnartävlingen i höstas kom minnena tillbaka, och en idé slog rot. Sen gick det fort, och bara ett par lektioner senare var han klar med en första modell.
Beskedet om att Ludvigs bidrag vunnit kom i våras, och juryns motivering löd: "Ett problem som många försökt lösa men ingen hittat den ultimata lösningen för – förrän nu". Ludvig själv verkar vara inne på samma spår när han får frågan varför han tror att just hans uppfinning vunnit.
– Det kanske är för att många känner igen sig i problemet. Det är väldigt stressigt när låset fryser på vintern.
I dagsläget är Heatlock bara en prototyp och går inte att använda, men organisationen Unga innovatörer erbjuder hjälp med att ta uppfinningen vidare till färdig produkt. Ludvig har inte hunnit tänka på det så mycket än, men tycker att det låter värt ett försök.
Än så länge väntar Ludvig fortfarande på nästa genombrott. Vinsten har dock övertygat honom om att han har mer att ge.
– När jag fick priset så tänkte jag att om jag kunde göra det här, då kan jag säkert göra något annat med.
Och att det skulle bli allt svårare att uppfinna nya saker tror inte Ludvig.
– Jag tror att det kommer vara ungefär lika svårt hela tiden. Varje grej ger en ny grej. Till exempel låset. Nån uppfann ju det, och sen lade jag till en grej, som då blev en ny uppfinning, resonerar han.
Priset delades ut den 23 maj i Stockholm, där sammanlagt 20 svenska högstadieelever korades till vinnare.