1,2 miljoner till lokal naturvård

Östergötlands undervattensvärld, evighetsträd och strategier för naturvårdsbränning hör till tretton lokala projekt i länet som får dela på 1,2 miljoner kronor.

LINKÖPING2015-02-25 10:56

Länsstyrelsen har valt ut projekten bland arton ansökningar som tillsammans ville ha 1,7 miljoner kronor i så kallade Lona-bidrag. Nio av länets tretton kommuner får nu del av de statliga bidragen.

Mest erhåller Linköping med sammanlagt 398 000 kronor till tre projekt som handlar om värdefulla tallmiljöer, strategi för naturvårdsbränning och inventering av skyddsvärda naturmiljöer som sumpskogar.

Vadstena och Ödeshög får 181 000 kronor respektive 210 000 kronor för uppdatering av naturvårdsprogram och utveckling av sitt naturvårdsarbete.

Motala får 146 000 kronor för projekt i de tre naturreservaten Soldatängen, Sjöbo-Knäppan och Staffanstorp.

Norrköping får 45 000 kronor till nya naturstigar och tillsammans med Söderköping och Valdemarsvik även 90 000 kronor för att göra en guide om värdefulla marina miljöer.

Finspång får 65 000 kronor till arbete med att bevara evighetsträd och skapa faunadepåer, där rester efter gamla döda träd fortsätter att vara livsmiljöer för bland annat hotade skalbaggar.

Boxholm får 64 000 kronor för två projekt som handlar om småkryp och vad man kan hitta i en sjö.

Möjligheten att söka Lona-bidrag har funnits i tio år. Under den perioden har omkring 130 östgötska projekt fått dela på totalt cirka 21 miljoner kronor. Förutsättningen för att få del av de statliga bidragen till lokal och kommunal naturvård är att de som står bakom projekten satsar lika mycket själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!