1,2 miljoner ska göra idrotten mer jämställd

Jämställdheten inom idrotten är usel – också i Linköping. Nu lovar den styrande koalitionen att utjämna skillnaderna. Bland annat ökar de på det kommunala bidraget med 1,2 miljoner per år.

En mera jämställd idrott är bättre både för elit och breddidrott. Det tror Koalition för Linköping. Från vänster Jan Österlind (S), Gunnar Broman (L), Kristina Edlund (S), Rebecka Hovenberg (MP) och Björn Immerstrand (MP).

En mera jämställd idrott är bättre både för elit och breddidrott. Det tror Koalition för Linköping. Från vänster Jan Österlind (S), Gunnar Broman (L), Kristina Edlund (S), Rebecka Hovenberg (MP) och Björn Immerstrand (MP).

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-05-14 16:00

Den ojämna fördelningen drabbar framförallt barn och unga. I en ny rapport från Centrum för idrottsforskning (CIF), framkom att flickors idrottande bara får 39 procent av det offentliga stödet. Skälet är att det är den manliga idrotten som är norm. Men nu ska Linköping rätta till snedfördelningen.

– Jag tror att vi är först med att ta det här helhetsgreppet. Nu tar vi ledartröjan bland alla svenska kommuner, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Arbetet ska bedrivas på bred front med de kommunala bolagen inblandade. Skälet till det är enkelt, enligt Rebecka Hovenberg (MP), ordförande i Tekniska verken

– Jämställdhet är en viktig fråga för bolagen. Vi ser att de organisationer som inte jobbar med frågorna snabbt blir irrelevanta. Då tappar man i varumärkestrovärdighet, säger hon.

Är mångfalden i en bransch dålig riskerar den att snabbt tappa i varumärkestrovärdighet, konstaterar hon.

Konkret handlar det om flera satsningar. Bland annat ska bidragen till föreningarna nu bli jämställda.

Enligt kommunens idrottsutvecklingschef, Andreas Hagström har man sett att av de 5 miljonerna som föreningarna får under ett år i ett så kallat LOK-bidrag, så går 1,2 miljoner mer till pojkars idrottande.

– Men vi vill inte ta pengar från någon, istället väljer vi att utjämna och ger därför 1,2 miljoner mer i verksamhetsbidrag som ska gå direkt till flickors idrottande, säger Kristina Edlund.

Att få till en mera jämställd sponsring är också en del i jämställdhetspaketet och där hoppas Björn Immerstrand (MP), ordförande för Lejonfastigheter, att de kommunala bolagen ska gå i täten och bli förebilder.

För att kunna jobba på rätt sätt krävs kunskap och förslaget är att inrätta en fond där föreningar kan söka stöd för att öka sin kunskap på området. Målet är att idrotten i Linköping, på alla nivåer ska bli bättre

Än finns inga beslut tagna i hur bolagen ska agera, det blir upp till varje bolags styrelse.

– Det är ingen quick fix att ta fram en fond eftersom ett aktiebolag inte får lämna bidrag hur som helst, men det går att lösa och det måste lösas, säger Jan Österlind.

Att satsningen ska uppfattas som en gemensam plattform inför höstens val, det slår partierna ifrån sig.

– Vi går till val som enskilda partier, säger Kristina Edlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!