12 av 56 äldreboenden har bekräftade fall

12 av 56 äldreboenden i Linköpings kommun är drabbade av covid-19. Det uppger Linköpings kommun.

Linköpings kommun uppger att 12 av 56 äldreboenden  är drabbade covid-19.

Linköpings kommun uppger att 12 av 56 äldreboenden är drabbade covid-19.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Linköping2020-04-12 08:00

Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden i Linköpings kommun, menar att de har en god beredskap när det gäller covid-19 på kommunens äldreboenden.

– Vi började med krisberedning snabbt och planerar för kommande scenarier. Vi har gjort beställningar och håller på att rusta upp och bereda oss för lager, säger hon.

Totalt är 25 personer drabbade.

– Den rapporten som jag har fått är att vi har skyddsutrustning så att vi klarar situationen just nu på kommunens äldreboenden. För de bekräftade fallen har vi utrustning från regionen, säger Liselotte Fager.

Hon berättar att de får regelbundna lägesrapporter och följer utvecklingen noga.

– Smittan är inte koncentrerad, den är utspridd. Vi hoppas verkligen inte att smittan ökar till fler äldreboenden. Det vi kan se är att vi ligger någon vecka efter Stockholm. Men vi hoppas inte att det kommer drabba våra äldreboenden i den utsträckningen.

Hur har smittan kommit till kommunens äldreboenden?

– Det är svårt att säga hur eller var smittan har kommit in. Det är tyvärr en samhällssmitta som finns överallt, säger Liselotte Fager. 

Hon berättar att det råder oro bland en del av deras medarbetare.

– Oron finns hos alla när det gäller covid-19. Hur vi reagerar och hanterar den oron är väldigt individuellt. Det måste vi ha stor respekt för. 

Linköpings kommun uppger att två personer har avlidit av covid-19 på kommunens äldreboenden. En person har tillfrisknat från coronaviruset på ett av kommunens äldreboenden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!